I fredags ​​slog den största jordbävningen till på i 13 år i Tenerifes vulkankrater

Den 6:e januari klockan 12:18 inträffade den största jordbävningen på 13 år,  6,6 kilometer ner i vulkankratern Teide på Tenerife. Jordbävningen var inte alarmerande kraftig, kunde inte kännas av befolkningen och orsakade inga skador.

Jordbävningen inträffade långt nere i Teide kratern på Tenerife. Teide är Spaniens högsta berg, och reser sig 3718 meter över havet och över tio kilometer över havsbotten. Foto: Nasa

De första mätningarna som publicerades på webbplatserna för det nationella geografiska institutet IGN visade en jordbävning på 3,1. Detta blev senare reviderats ned till 2,5 av geologer.

Enligt geologerna så blev  det på grund av jordbävningen förmodligen en tryckökning i de flytande lavamassorna djupt nere i marken.

Kan bli fler skalv

En preliminär studie från Involcan, Kanarieöarnas vulkaniska Institut, påpekar att det kan finnas bli jordbävningar av liknande storlek, men det är osannolikt att det kommer efterskalv som har en potentiellt förödande effekt.

Det lär ha blivit en ökning av CO2-utsläppen från Teide från 11 Oktober - 13 december, men under denna period registrerades inga vertikala eller horisontella förskjutningar vid ytan, enligt Involcan.
Dessutom konstateras att det inte blev någon deformation av marken på grund av stigande magmatryck.

Ingen fara för människor

Utsläppen har vetenskapligt intresse, men utgör ingen fara för människor som vill vandra upp till kratern.
Det "vulkaniska trafikljuset" för Tenerife lyser fortfarande grönt, betonar geologer. Enligt Kanarieöarna särskild plan för vulkanisk risk, Pevolca,  kan invånare och turister fortsätta som tidigare.