Kanarieöarna förbjuder gång-rökning

Kanarieöarnas regering har beslutat att förbjuda rökning när man går på offentliga gator och områden och föreskriver användning av ansiktsmask vid besök på sjukhus och hälsocenter.

Tidigare har införts krav på att ett avstånd på minst två meter till andra människor måste hållas när man röker. Argumentet för att förbjuda rökning under promenader är att det inte kan garanteras att säkerhetsavståndet kan iakttas.

Detta publicerades i en officiell bulletin på fredagen och gäller från denna tid. Förbudet godkändes på torsdagen.

Det har också beslutats att ett område (öar) ska definieras som en högriskzon om det finns mer än 50 infektionsfall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Det gäller också kommuner som överstiger 100 fall per 100 000 invånare, och samtidigt har en ökning med minst tio procent under denna period jämfört med föregående period.

För högriskzoner finns det striktare infektionskontroll.

På högrisköar kan evenemang med mer än tio deltagare inte hållas, med vissa undantag, där man måste ansöka om tillstånd i varje fall. Restauranger måste stänga vid midnatt och kan inte ta emot gäster efter 23:00.

Vanliga och planerade offentliga kulturevenemang och sportevenemang utan publik är undantagna från de särskilda begränsningarna.

Bröllop, begravningar, konfirmationer, dop och liknande är tillåtna så länge smittskyddsreglerna följs.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no>