48 personer åtalade för korruption i offentlig förvaltning på Kanarieöarna

På Kanarieöarna förra året blev 48 personer åtalade för korruption i den offentliga sektorn. Det är näst flest bland regionerna i Spanien.

Korruptionen är utbredd på Kanarieöarna och bidrar till starkt politikerförakt. Ill: 123 RF Stock Photos

Elva juridiska rättsfall rörande korruption öppnades på Kanarieöarna förra året och 48 personer åtalades enligt ny statistik från generaldirektoratet för rättvisa i Spanien, som publicerades idag.

Alla dessa 48 har varit uppe i rätten eller kommer att svara i domstol inför brottmål mot dem.

I hela Spanien var det 97 korruptionsfall med 411 svarande år 2017. Alla dessa har också varit uppe i rätten eller kommer att stå tilö svars i domstol i brottmål mot dem.

Endast i Andalusien fanns det fler korruptionsfall än på Kanarieöarna, hela 22.

126 domar

126 korruptionsdomar klubbades i Spanien 2017. I 93 fall var de tilltalade kända för att vara helt eller delvis skyldiga, det blev fängelser i omkring tre av fyra fall.

Under det sista kvartalet fanns det 26 fall som avslutades, varav 18 ledde till fällande dom. I åtta fall ingicks en uppgörelse mellan parterna.

I de fall som publiceras av generaldirektoratet för rättvisa rör det sig om offentliga tjänstemän, guvernörer och politiker som ställs till svars för korruption genom att de genom sin ställning förfogat över resurser där offentliga pengar står på spel.

Fallen omfattar både politisk och administrativ korruption.

Telde och La Laguna

Bland de mest diskuterade fallen är fallet Faycán i Telde kommun där det var 26 åtalade och 20 som har erkänt och kommer att få straffpåföljder. Bland dem som inte har erkänt är en tidigare borgmästare i kommunen.

Saken gäller olagliga medel från kommunens fond som skulle gå till att finansiera det politiska partiet Partido Popular och ge priser till privatpersoner.

En annan är Gruas-fallet i La Laguna, Teneriffa, med ett korruptionsfall kring kontrakt för kranbilstjänster från den tid då Kanarieöarnas nuvarande president Fernando Clavijo var borgmästare i kommunen. Han är inte bland de tilltalade.

Bombhot mot rättssalen

I detta fall var inträffade något särskilt ovanligt den 30 januari: Ett bombhot mot rättssalen innebar att vittnesmål måste skjutas upp i några timmar.