Dammarna på Gran Canaria har nu vatten för tre års jordbruk

I slutet av januari var många av reservoarerna på Gran Canaria nästan helt tomma efter en ovanligt lång period av torka. Nu har de tillräckligt med vatten för att jordbruket ska klara sig  i tre år.

Här strömmar det efterlängtade vattnet in i en av Gran Canarias dammar i mars. Foto: Policia Local Artenara

En månad med fyra nederbördsfronter var allt som behövdes för att gå från en vattenkris i jordbruket till att säkerställa att vattenförsörjningen i tre år.

26 miljoner kubikmeter vatten har tillförts dammarna på Gran Canaria sedan den första av fyra nederbördsfronter kom över ögruppen mot slutet av januari, enligt siffror som presenteras idag, måndag, från vattenverken.

Sedan den 31 januari har 19,5 miljoner kubikmeter kommit.

Den sista nederbördsrundan varade i tre dagar och gav sju miljoner kubikmeter i tillskott. Nu är de 16 stora dammar som ägs eller drivs av örådet i genomsnitt till tre fjärdedelar fulla.

Den enorma 120 meter djupa Soria-dammen var i realiteten närapå snustorr innan det började regna med bara en skvätt på över 32 000 kubikmeter i botten, vilket är en procent av kapaciteten.

Nu har den vatten upp till 17 procent av sin kapacitet med över 2,2 miljoner kubikmeter vatten tillfört under den sista nederbördsrundan.

Dammen har en teoretisk kapacitet på 32 miljoner kubikmeter, men har aldrig nått mer än 13 miljoner.

Totalt når vattenreserverna nu upp till 50 procent av kapaciteten med över 24,4 av 48,9 miljoner möjliga kubikmeter.

Fyra dammar fick så mycket vatten att de rann över: Gambuesa, El Mulato, Siberio och Las Hoyas är smäckfulla.

Förutom de 16 stora, har hundratals mindre dammar och tankar på mellan 6000 och 10.000 kubikmeter fått bra med vattenfyllningar från nederbörden.

Gran Canaria har världens största koncentrationen av dammar i förhållande till ytan på 167 dammar i 150 raviner i ett område på 1500 kvadratkilometer. 69 definieras som stora dammar eftersom de är djupare än 15 meter.

Tags