Vinimportörer från Sverige och Norge är på vintur på Kanarieöarna

Mearbetare från små och medelstora importörer av vin i Sverige och Norge  är på en fem dagars inspektion av tolv olika vingårdar på Kanarieöarna.

Vinrankor på Teneriffa. Foto: EEN

Turen arrangeras av det offentliga företaget Proexca, och började på lördagen, enligt uppgifter från Finansdepartementet.

De besökta vingårdarna ligger på La Palma, Lanzarote, Teneriffa och Gran Canaria.

Upplägget är en del av den regionala regeringens strategi för internationalisering av ekonomin under perioden 2016-2020.

De nordiska länderna har blivit utvalda eftersom det finns ett växande intresse för det kanariska vinet. Under de senaste åren har det förekommit ett litet urval av viner från Kanarieöarna på marknaden i Norge och Sverige.

Vinmonopolet i Norge erbjuder vitvinet Malpei Malcasia Volcanic 2015 från Lanzarote och två vitviner från Suertes del Marqués och Envinante på Teneriffa, liksom tolv sorters röda viner från Suertes del Marqués, Envinante, Bodega de Tajinaste och Domingo Tacoronte Tenerife.

Systembolaget i Sverige har under hösten lagt till Fuentes Suertes del Marqués 2016 i urvalet. Sedan tidigare fanns rödvinet Hoya del Navio från Finca La Hornaca och rött och vitt vin av märket Artifice från Bodegas Borja Perez Gonzales på Teneriffa.

Två journalister från fackpressen och en analytiker från Stockholm är också med på turen. Den senare informerar de kanariska vingårdarna om krav och lagar för import av vin.

Deltagarna kommer att få kunskap om de lokala vinvarianterna, mikroklimat, markförhållanden, skörd, landskap och gastronomi på Kanarieöarna.

Tags