Gran Canarias dammar börjar samla regnvatten igen efter månader av torka

Inget ont som inte för något gott med sig… Även om den senaste veckans regnstormar har varit tråkigt för soldyrkande turister, så har regnet inneburit en välbehövlig rotblöta, både för jordbruket och skogarna.  

Chira-dammen fick vatten motsvarande 15 dagars normala manuella leveranser av vatten. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Av: redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Regnvatten som forslas i nord-sydlig riktning säkerställer nu bevattningen för Gran Canarias plantager och odlingar.

En stor del av de första regnen efter en lång torrperiod,  som den vi haft under 2016, absorberas som regel av den torra marken. 

Därför krävs ibland ihållande regn som kan forsa genom ravinerna, så att ett överskottsflöde kan glida iväg ovanpå marken och in i dammarna.

20 centimeter

Således ökade Chira-dammen med 20 centimeter tack vare att 49 liter per kvadratmeter registrerats under tisdagen, vilket motsvarar 15 dagars normala manuella leveranser av vatten.

Ayagaures-dammen håller för tillfället samma nivå. I Mulato föll det 31 liter regn per kvadratmeter och på morgonen hade nivån stigit 14 centimeter, medan i Gambuesa föll det endast 18 liter, och där har regnet hittills inte påverkat nivån på dammen.

Soria-dammen har också börjat att fyllas på, men nivåerna är inte uppmätta ännu.

Nytt ledningsnät

En del av uppsamlingen av vatten har gjorts möjligt genom installation av ett nytt ledningsnät och omorganisation av befintlig infrastruktur, där Gran Canarias Vattenråd förra året investerade mer än 950.000 euro.

Dessa infrakstruktursinvesteringar gör det möjligt att samla upp en del av den överflödiga regnvattenproduktionen i Las Palmas, Telde samt Arinaga och skicka den söderut.

Mindre vatten

Det hydrologiska läget på Gran Canaria har förändrats under de senaste fem åren, sedan man under 2011 nådde rekordnivåer på kapacitet i reservoarerna, efter rikliga tidigare regn, som placerade nivån på nästan 83 procent av den totala kapaciteten.

Men redan året därför, 2012, hade vattennivåerna sjunkit till 52 procent och fortsatte sedan sjunka, så att under 2013 hade dammarna inte mer än 37 procent vatten och 2014 knappt över  20 procent.

Den oroande situationen ledde rådet till att bygga infraktstruktur för att transportera vatten från de regnrika delarna på öns norra delar, för att därmed säkerställa bevattning av de södra plantagerna i händelse av torka.

Man räknar nu mer att regnen tidigare i veckan har väsentligt bidragit till vattenreserverna på ön.

Minskar brandriskerna

Många kommer säkert också ihåg de stora skogsbränder som genom åren härjat på Gran Canaria, och som förstört stora arealer skog, och dessutom skadat turistanläggningar som Palmitos Park.

Regnen i veckan minskar även riskerna för bränder, då torr barrskog är extremt lättantändlig.

Tags