Olivodlingen har mer än tredubblats på fem år på Kanarieöarna

På Kanarieöarna har odlingen av oliver ökat med 226 procent från 2011 till 2016, då den var uppe i 335 hektar.

Oliver i byn Temisas på Gran Canaria, som ligger i ett viktigt olivområde. Dessa bergsbygder har en av de största olivoljefabrikerna på Kanarieöarna, där enbart kallpressning görs. Märket är Finca Los Barros. Foto: Hugo Ryvik

Gran Canaria visar vägen med 154 hektar olivodlingar 2016, före Fuerteventura med 81 och Teneriffa med 75 hektar, enligt ett pressmeddelande från jordbruksministeriet på Kanarieöarna.

422 ton 2016

422 ton olivolja producerades på Kanarieöarna 2016, vilket är det sista året för vilket statistik visas från statistikinstitutet på Kanarieöarna, Istac. Siffrorna för 2017 är ännu inte färdiga.

Volymen är inte stor jämfört med fastlandet och andra delar av Europa, men Kanarieöarna fokuserar på småskalig produktion av högkvalitativ gourmet-olja för en nischmarknad.

De viktigaste olivträdsområdena på Gran Canaria är grannkommunerna Agüimes, Ingenio och Santa Lucia.

På fredagen var det blindtest av extra virgin jungfruolja från Kanarieöarna, utförd av en smakpanel av tio experter i Puerto de la Cruz på Teneriffa i "Concurso Oficial Agrocanarias 2018" - en officiell tävling där övärldens bästa olivoljor utses.

19 deltagare

19 tillverkare deltar i tävlingen. Åtta är från Teneriffa, sju från Fuerteventura och fyra från Gran Canaria. Vinnarna kommer att tillkännages första veckorna efter att oljorna skickats för analys vid jordbruks ministeriets eget matlaboratorium för att kontrollera att det verkligen är extra virgin jungfruolja.

De vinnande oljorna får utmärkelser och marknadsförs vid evenemang anordnade av det kanariska institutet för livsmedelskvalitet under hela året. Dessutom drivs det separata kampanjer för att få fler oljor till hotell och restauranger.

Oliver skördas och pressas under perioden från oktober till december på Kanarieöarna. Övärlden har en inhemsk art, Verdial Canaria, som är av hög kvalitet och har mäktig karaktär med intensiv, fruktig doft av färska tomater med inslag av mandel och en harmonisk, balanserad och sötaktig smak med en något bitter eftersmak.

Klassificering av olivolja

Olivolja är vanligtvis gul, men kan ha en grönaktig ton. Klassificering av olivolja sker primärt enligt egenskaperna hos den färdiga oljan, såsom innehållet och sammansättningen av fria fettsyror, alkoholer och andra ämnen.

Ett absolut krav för att kvalificera sig som olivolja, är att den är gjord enbart av frukten från olivträd, och ingen tillsats av andra oljor, och att utvinningen sker mekaniskt, inte genom kemisk extraktion.

Jungfruolja (Virgin) är olja extraherad från olivfrukt med mekaniska eller andra fysikaliska metoder. Dessa är uppdelade enligt kemiska och fysiska egenskaper, i olika kvalitetsklasser.

Extra Virgin

Från första pressningen, surhet mindre än 0,8 procent, mycket bra smak.

Virgin

Syrhet mindre än 2 procent, god smak.

Olivolja

En term för blandningar av jungfruolja och raffinerad olivolja.  Innehåller inte mer än 1,5% syra. Ofta saknar den stark smak och arom.

Olivrestolja (Olive Pomace Oil)

Extraheras kemiskt från olivresten efter att man har gjort den faktiska olivoljan. Sådan olja kan inte marknadsföras som olivolja i EU eller i Norge.

Bomolja

Används mest industriellt, kan inte konsumeras. Användes länge som lampolja.

Tags