Den kanariska Lucia - inte alls som den svenska

Luciafirandet på Gran Canaria är en egendomlig ritual som bara vagt påminner om den svenska Lucia. Uråldriga hedniska och kristna traditioner har blandats - men trots olikheterna skickar Lions Club i Norrbotten varje år ner en svensk Lucia till Gran Canaria för att delta i det katolska firandet.

Så här ser det traditionella katolska Luciafirandet ut i byn Santa Lucia de Tirajana på Gran Canaria. Foto: Björn Ulfsson

Av: Björn Ulfsson redaksjonen@canariajournalen.no

 Tiotusentals människor brukar delta varje år i firandet av Lucia som på Gran Canaria. Förutom att de kanariska deltagarna, precis som vi svenskar – gärna intager ett och annat glas alkoholhaltig dryck under denna dag – så har kanariskt Luciafirande ganska få likheter med det svenska firandet.

Tusentals firar i by på Gran Canaria uppkallad efter Lucia

På Gran Canaria firas Lucia nämligen på det ursprungliga katolska viset, och förutom att Santa Lucia fått äran att vara skyddshelgon för den kanariska byn Santa Lucia de Tirajana, så är hon också skyddshelgon för synen.

Många inslag i den här processionen- och de flesta andra kanariska fiestor – kan tyckas bizarra för oss svenskar, som tex offergåvor i form av ett avhugget grishuvud i en korg, som ”offras” på kyrktrappan tillsammans med ”blote” av mjölk och vatten. Den här ”offerceremonin” utförs av den svenska Lucian, som offrar mjölken, och den kanariska som offrar vattnet. Man häller vattnet och mjölken på kyrktrappan för att på ”magisk” väg försäkra sig om god skörd för bönderna.

Gammal jordbrukstradition

Dessa seder kommer från urgamla jordbrukstraditoner som bottnar i katolicismens 2000-åriga historia, och därmed till och med ännu längre tillbaka i de sydeuropéiska hednareligionerna.

Dessa traditioner har överlevt på Gran Canaria i högre grad än kanske någon annanstans i Europa.

Lucia är dock i högsta grad en katolsk högtid, och hela nio präster brukar delta i den nära två timmar långa mässan i Santa Lucia de Tirajana den 13 december. När mässan är över bär byns män runt den stora helgonbilden i en enorm procession på gatorna, följda av tiotusentals trogna pilgrimmer som sjunger och ber till helgonet.

Pilgrimmer från hela den kanariska övärlden reser hit för att delta – människor som är blinda eller har ögonproblem, och som hoppas på hjälp och bättring från helgonet. Många kommer också för att be för nära och kära som är sjuka och inte kan delta.

Blir "helade" av processionen

Otaliga kanarier menar att de upplever ”healing” när de deltar i processionen, och dessa djupt troende katoliker anser att Jungfru Maria och helgonet Lucia står för kraften bakom detta ”mirakel”.

Den svenska lucians deltagande är begränsat till en hederplats i både kyrkan och processionen. Sjunga får hon inte göra, eftersom Sverige är ett protestantiskt land och Luciafirandet anses mer som en sekulär tradition i Sverige.

Men kanarierna som deltar i firandet uppskattar verkligen den svenska närvaron, och under dagens gång brukar Lucian få hundratals kindpussar och kramar medan kamerorna blixtrar.

Obs! De senaste åren har kröningen av Lucia varit i Santa Ana-kyrkan i Las Palmas. Från och med  2015, är kröningen tillbaka i syd.