103 migranter och flyktingar räddade söder om Kanarieöarna

103 afrikaner i en mycket överbelastad lång canyon (cayuco) räddades av sjöräddningstjänsten söder om Gran Canaria tidigt på torsdagsmorgonen efter nio dagar vid havet.

Det är nästan ett konstigt att den här fullfjädrade båten har avslutat en nio dagars segel på Atlanten. Foto: Salvamento Maritimo

Båten och passagerarna togs in i hamnen Arguineguin söder på Gran Canaria, där den kom fram kl. 5.30.

Två av passagerarna behövde medicinsk behandling vid ett sjukhus och fyra andra fick behandling på plats. Resten var i god hälsa, enligt akutcentret på Kanarieöarna.

216 km söder om Maspalomas

Sjöräddningstjänsten började leta efter båten i måndags när de informerades om att den hade avseglat utanför afrikanska kusten. Den upptäcktes 216 kilometer från Maspalomas kust söder om Gran Canaria och möttes av två båtar från sjötjänsten, som tog passagerarna ombord.

Detta är den andra långkanoten som har kommit till Kanarieöarna i år. En långkanot med 95 personer ombord annlände till Kanarieöarna den 17 oktober.

För några år sedan var ankomsten av sådana båtar vanligare, men de senaste åren har det varit nästan uteslutande mindre båtar  av typen patera.

Sprängde stort gäng i oktober

Polisen satte i oktober ett stopp för ett gäng som nästan hade haft ett monopol på smuggling av människor till Kanarieöarna från  afrikanska kusten efter att ha eliminerat all konkurrens.

Nu verkar det som om andra har kommit på banan och använder cayucoes för människosmuggling. Det har även kommit sju eller åtta pateras till Kanarieöarna under året.

Tags