300 människor sökte skydd på Kanarieöarna 2016

Förra året sökte 300 personer för politisk asyl eller humanitärt skydd på Kanarieöarna, en ökning med 238 procent jämfört med 2015, då antalet asylsökande var 126.

Antalet asylsökande på Kanarieöarna var nästan nio gånger så högt 2016 som fyra år tidigare. Ill: Pixabay

Det är en avsevärd ökning jämfört med 2012, då antalet var 35, framgår det av den årliga rapporten från CEAR, NRC i Spanien.

Rapporten presenterades på fredagen vid migrationscentrum i Las Palmas av Juan Carlos Lorenzo, Cearas koordinator på Kanarieöarna.

Migration Center i Las Palmas öppnades 2016 och rymmer 40 personer, och det finns ett annat center på Gran Canaria som rymmer 31 personer. Dessa två är Kanarieöarnas enda migrationscentrum.

202 asylsökande i år

I år kommer det troligen att bli ännu fler asylsökande. Redan från 1 januari - 12 Juni i år ansökte 202 personer om asyl på Kanarieöarna.

Hittills i år har över 3000 flyktingar kommit iland på Spaniens kust, mer än tre gånger så många som förra året.

54 människor dog i försök att komma till Spanien i år, enligt CEAR.

Det är främst människor från Venezuela, Västsahara, Guinea Conakry, Elfenbenskusten, Iran, Sri Lanka och Ukraina söker asyl på Kanarieöarna.

I EU sökte 1,2 miljoner människor skydd 2016. I Spanien var antalet 15.775, nästan 1000 fler än 2015, enligt Lorenzo.

Lång behandingstid

Han sade att granskningsprocessen för ansökan kommer att ta sex till nio månader, men i genomsnitt tar det mer än ett år, och i vissa fall upp till tre eller fyra år.

På grund av den långa behandlingstiden var det under 2016 bara fem resolutioner om skydd på Kanarieöarna, tre från asysökare som kom 2015 och två från 2016.

Kritiserar Spanien och EU: s inställning till flyktingar

Lorenzo är mycket kritisk till fdet örakt, som han kallar det, som EU och Spanien visar inför asylsökare och flyktingar.

Människor från Syrien, Afghanistan och Somalia är de mest sårbara, säger han, och påpekar att 1800 människor dog i Medelhavet 2016, och så många som 5000 under 2015, på flykt undan krig och fattigdom.

Lorenzo påpekade att Spanien endast har fått sju procent av de kvotflyktingar som landet  2015 åtog sig att ta över två år.

Inga kvotflyktingar bor på Kanarieöarna

CEARs samordnare anser att det är anekdotiskt och löjligt att en demokratisk stat som måste följa de lagar och avtal som har undertecknats, endast har relokaliserat 1304 av de 17,317 de flyktingar som staten har lovat att ta emot.

Kanarieöarna har satt långt över 1.000 platser tillgängliga för kvotflyktingar, men har hittills inte fått en enda.

Vill ha statlig asylpakt

CEAR anser att det är nödvändigt för de politiska partierna i Spanien att bilda en statlig asylpakt som kan säkerställa ett effektivt uppfyllande av rätten till asyl, oberoende av politiska förändringar.

De har lagt fram ett förslag med tolv åtgärder för att säkerställa denna rättighet. CEAR föreslår också att kraven på transitvisum för länder där det finns pågående konflikter tas bort. man vill även stoppa de illegala avhysningarna av flyktingar i Ceuta och Melilla, samt introducera humanitära visum.

Tags