Flesta båtflyktingarna coronasmittade

47 av 61 personer som anlände till Fuerteventura i en liten båt från Afrika på fredagen ​​har testat positivt för covid-19.

Båt på väg från Afrika til Kanarieöarna. Arkivfoto: Salvamento Maririmo

Alla testades omedelbart efter ankomst och hålls isolerade, skriver hälsoministeriet i ett pressmeddelande.

Kanarieöarnas hälsominister, Blas Trujillo, vill hålla flyktingar och andra invandrare som anländer illegalt borta från den nationella infektionsstatistiken och har begärt ett möte med den spanska hälsoministeren.

Trujillo betonar att det inte finns någon risk att de sprider infektion i befolkningen.

Antalet aktiva fall av infektion på Kanarieöarna stiger kraftigt med över 50 procent när de 47 ingår.

Ministeren upprepar en önskan om att alla passagerare som anländer till flygplatser och marinor också ska testas, något som den kanariska regeringen inte fått gehör för av centralregeringen.

Förutom de 47 afrikanerna finns det bara ett nytt fall av infektion sedan igår. Det är på Teneriffa och är relaterat till ett lokalt utbrott,

På söndagen ankom två flyktingbåtar med åtta passagerare och en med 57 passagerare till Gran Canaria enligt räddningscentralen.

Hittills i år har mer än 3 000 båtflyktingar anlänt till Kanarieöarna, många av dem från konfliktområden i Sahel.

Detta händer med de nyanlända

De flesta små båtar upptäcks av kustradar eller observatörer och möts av räddningstjänsten innan de kommer i land. Passagerare transporteras till en av hamnarna i skärgården.

Många flyktingar och migranter som anländer till Kanarieöarna i små båtar arresteras vid ankomst efter att ha fått en hälsokontroll från Röda korset. Undantagna är och barn och mödrar som kommer med barn.

Polisen kan hålla dem som inte är placerade smittisolerade eller inlagda på sjukhus i upp till 72 timmar tills identitet och ursprungsland är fastställd och de ställs inför en domare.

De som inte skickas tillbaka omedelbar ,vilket hittills under pandemin gällt huvuddelen, inrymts i interneringscenter (CIE) eller i andra byggnader riggade för detta ändamål.

Det är frivilliga i Röda korset och den spanska flyktinghjälpen CEAR som huvudsakligen tar hand om dem som anländer.

På de interneringscenter och kriscentra som har ställts till förfogande kan de nyanlända bo i upp till tre månader.

De som inte ska skickas tillbaka får spanskundervisning och annan undervisning för att vara utrustade för att integreras och klara sig i Spanien. CEAR ger juridisk hjälp till dem som behöver det.

Spanien har returavtal med Algeriet, Marocko, Mauretanien och Senegal.

Översättning:

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@canariajournalen.no>

Tags