Nu töms hotellen på flyktingar

På fredagen öppnade flyktingmottagningscentret Las Canteras i La Laguna på Teneriffa och nästa vecka El Sebadal i Las Palmas på Gran Canaria.

Ett av de to siste mottakene som nå åpnes. Foto: Migrasjonsdepartementet

Det här är de sista två av sex nya, tillfälliga mottagningar på Kanarieöarna med plats för cirka 7000 personer totalt, skriver det spanska ministeriet för sociala rättigheter, integration och migration i ett pressmeddelande på fredagen.

Öppningen av de två sista mottagningarna innebär att de hotell som tillfälligt har använts som mottagningar sedan oktober kan tömmas, informerar ministeriet.

Byggandet av de nya tillfälliga mottagningarna godkändes i november.

El Shabasal-lägret ligger i en byggnad som ägs av Bankia Bank i ett industriområde och Las Canteras ligger i utkanten av La Laguna.

Innan de nya mottagningarna etablerades på Gran Canaria, Teneriffa och Fuerteventura hade ministeriet endast plats för 1 000 personer i mottagningar som är i deras eget ägo.

Under de närmaste veckorna kommer ministeriet att avveckla användningen av hotell som har använts som akutmottagning.

Kraftig överbelastning

Mottagningssystemet för flyktingar och andra migranter var kraftigt överbelastat 2020, då mer än 23 000 människor kom från Afrika med små båtar, mer än åtta gånger så många som under 2019.

Hotell som var tomma på grund av coronapandemin användes som en nödlösning, eftersom det inte längre var möjligt att hitta andra boendealternativ.

Coronabegränsningar, inklusive testkrav och stängda gränser, har förvärrat migreringsproblemet, delvis på grund av att det var svårt att transportera dem som anlände till fastlandet eller i retur till ursprungsländerna.

Europeiska asylstödkontoret, EASO, har gett vägledning för att säkerställa att inrättandet av lägren uppfyller internationella krav för sådan mottagning och kommer att fortsätta att övervaka detta, betonar pressmeddelandet.

Några av de nya lägren har dock kritiserats av ideella organisationer och lokala politiker för dålig hygien, brist på skydd mot väder och kyla och brist på mat.

Många nya jobb

Från och med den 15 februari hade 761 personer anställts för att driva de nya mottagningscentralerna, varav 437 arbetar direkt med vård av migranter och 323 med tillhörande tjänster.

De flesta anställda är lokala invånare.

Ännu fler kommer att anställas när de två sista mottagningarna öppnas.

Lokala företag används också för att bygga mottagningarna.

Ett nödcentrum för övervakning av migration togs i drift i november.

Det här är de nya mottagningarna

  • Colegio León, Las Palmas: 630 platser.
  • Canarias 50, Las Palmas: 1190 platser.
  • Nave El Sebadal, Las Palmas, 500 platser.
  • Las Raíces i La Laguna på Teneriffa, 1200 platser
  • Las Canteras i La Laguna på Teneriffa, 1642 platser.
  • El Matorral på Fuerteventura, 648 platser.
  • En ny första mottagning har också byggts i Barranco Seco i Las Palmas, där nyanlända bor medan de testas för covid-19 och identiteten etablerad. Denna reception har plats för 800.

Mottagningarna drivs av Röda korset, Vita korset och andra ideella organisationer.

Det finns också två stängda interneringscenter för utlänningar på Gran Canaria och Teneriffa där migranter som ska skickas tillbaka vistas.

Under den första veckan i februari togs 8 600 flyktingar och andra migranter in i mottagningscenter och hotell på Kanarieöarna, enligt officiella siffror.

Under de senaste veckorna har cirka 2600 asylsökande och särskilt utsatta personer överförts till mottagningscentraler på fastlandet, så att det finns cirka 6 000 idag, skriver tidningen El Diaro, som har fått siffror från organisationer som driver mottagningscentren.

Vill att lägret tas bort

Kommunstyrelsen i La Laguna på Teneriffa utfärdade den här veckan ett krav på att det nyöppnade lägret Las Raíces måste stängas omedelbart.

Anledningen är att de inte kommer att vara ett "öppet fängelse" för migranter.

Kommunen försökte tidigare stoppa byggandet av lägret men hördes inte från centrala myndigheter.

De invandrare som bor i detta läger har vidtagit åtgärder flera gånger, eftersom de inte kan hålla sig varma inne i tälten under kalla dagar, får för lite mat och för att de är blockerade från att resa vidare till fastlandet, vilket de borde ha rätt till. så länge de har ett giltigt pass.

Den här månaden har inflödet av flyktingar och migranter minskat kraftigt på Kanarieöarna.

Översättning:

Thomas Nilsson<thomas.nilsson@canariajournalen.no>

Tags