Den största ligan som smugglat människor till Kanarieöarna är sprängd av polisen

Polisen har avslöjat den största av de organisationer som smugglade människor i små båtar från Västafrika till Kanarieöarna och har arresterat de två gängledarna i Marocko.

Denna båt med 58 invandrare anlände till Kanarieöarna i oktober 2015 och är en av många. Nu är människosmugglarligorna stoppade. Foto: Salvamento Maritimo

Det kriminella gänget lär ha smugglat hundratals afrikaner till Kanarieöarna för en betalning på mellan 500 och 3000 euro per person, skriver Policia Nacional i ett pressmeddelande.

Den nationella polisen har samarbetat med gendarmeriet i Marocko för att ta tag i gänget.

Förutom de två toppledarna som gripits i Marocko har polisen tidigare arresterat 30 personer i Spanien. Dessa är redan dömda och är "personal" som använts för att lotsa de små båtarna till Kanarieöarna.

Vittnesmål ledde till arresteringar

Över 1500 illegala invandrare som smugglas av organisationen till Kanarieöarna har intervjuats av polisen.

Vittnesmålen lär ha varit avgörande för att spränga organisationen.

Dömd förvållande till annans död

Förutom misstankar om att hjälpt till med olaglig invandring finns det anklagelser om vållande till annans död, eftersom fler människor har dött under resorna till Kanarieöarna:

I mars 2015 blev 13 passagerare utan mat och vatten i en liten båt som hade varit i drift i fem dagar räddade söder om Kanarieöarna. Intervjuer med passagerare visade att åtminstone åtta andra passagerare hade dött under resan och blivit kastade överbord.

I ett annat fall dränktes sju människor, inklusive barn, utanför Marockos kust när båten kapsejsade. Sammantaget har minst fyra småbåtar ledda av medlemmar av organisationen haft olyckor under överföringen, och nästan 150 personer saknas.

Hade ett monopol på människohandel

Det var också uppenbart i intervjuerna att en viss man från Senegal som tidigare hade utretts hade organiserat båttransporter.

Polisen hittade sedan fram till centrala personer i organisationen och hemmen och fordonen som användes.

Utredningen började redan 2014 när en organisation i El Aaiún, Marocko, befanns vara involverad i människohandel. Gänget skall nästan ha haft ett monopol på människosmuggling efter att ha eliminerat all konkurrens.

Tags