Båtflyktingar utan mat och dryck i två veckor

Gruppen afrikanska flyktingar och migranter som räddades söder om El Hierro på söndagen hade drivit hjälplöst i en liten båt på Atlanten i två veckor när de räddades.

Resan från Västsahara eller Marocko tar normalt två till tre dagar. Båten sägs ha kommit av kurs i dåligt väder och upptäcktes 80 mil söder om Kanarieöarna. Foto: Google Maps

Båten upptäcktes av en slump av en fiskebåt på lördagen. Då var den 800 kilometer söder om El Hierro.

Ett handelsfartyg lade om kursen för att rädda flyktingarna och var tvunget att be ett annat fartyg skydda dem från den starka vinden, medan de hissades ombord, skriver nyhetsbyrån Efe.

Två dödsoffer

Det var 20 passagerare ombord, och en av dem, en ung man, var död. En kvinna dog senare på ett sjukhus på Teneriffa efter att ha evakuerats från fartyget tillsammans med sju andra i två helikoptrar.

Mycket tyder på att det här är en båt som saknats sedan den sjösattes från Västsahara den 25 januari. Berättelser som de överlevande har berättat för Röda korset tyder på det.

Volontärorganisationen Walking Borders tror också att det kan vara den här båten, som de själva rapporterade saknad, eftersom ingen hade hört något från passagerarna. Det matchar enligt uppgift båtens typ, tid och passagerarnas nationalitet. De flesta av de räddade kommer från Guinea Conakry, Elfenbenskusten och Sierra Leone.

Om det verkligen är den saknade båten kan det finnas ytterligare åtta passagerare som har försvunnit ute till havs.

Walking Borders har rapporterat att tre andra båtar som har startat sin resa från Afrika till Kanarieöarna saknas sedan december.

På måndag gick fartyget med elva överlevande in i hamnen i Las Palmas. Enligt Röda korset är de svaga, men vid god hälsa i förhållande till vad de har utsatts för, skriver Efe.

Översättning Thomas Nilsson

Tags