Flyktingrekord på Kanarieöarna

I helgen anlände fler flyktingar och andra migranter i små båtar till Kanarieöarna än någonsin på 48 timmar.

En flyktingbåt från Afrika lägger till i Playa de Santiagos hamn på La Gomera i helgen.. Foto: A.V-. Proteccion Civil La Gomera

2188 personer anlände ill de olika Kanarieöarna, skriver nyhetsbyrån Efe.

Inte heller har lika många anlänt på en dag tidigare än på lördagen, då 1461 personer anlände i 31 båtar, enligt Efe, som hänvisar till officiella siffror.

På söndag kom 727 personer i 25 båtar.

600 har dött

I flera av båtarna fanns kvinnor och minderåriga, och det fanns också några spädbarn

En av passagerarna var död när båten anlände till El Hierro. Flera andra har varit på sjukhus.

Cirka 600 personer har dött hittills i år på vägen mellan Afrika och Kanarieöarna, enligt FN: s flyktingkommissariat (UNHCR).

15 000 i år

På måndagen fortsatte båtarna att anlända till Kanarieöarna: 19 båtar anlände med över 500 passagerare.

Antalet som har åkt till Kanarieöarna i år har stigit till cirka 15 000 och är det näst största antalet sedan 2006, då det fanns 31 678 under hela året.

Hög dödlighet

UNHCR varnar i ett pressmeddelande att migrationsvägen till Kanarieöarna är den dödligaste båtrutten för tillfället. Organisationen påpekar att det i många fall är människor som har rätt till skydd som vågar  sig ut på denna båtfärd.

Spanska Röda Korset uppskattade nyligen att dödligheten ligger mellan sex och åtta procent. Den internationella migrationsorganisationen IOM hävdar å sin sida att var 16: e person dör.

Många har rätt till skydd

Det påpekas också från IOM att det finns både män, kvinnor och barn, varav några reser ensamma. Dessutom finns det en stor andel människor från Mali där det finns våldsamma konflikter och en militärjunta som styr landet efter en kupp tidigare i år. Andra kommer från Elfenbenskusten, Senegal och Guinea. Bland dessa är det flyktingar som kommer från krig, förtryck och förföljelse, understryker UNHCR.

I augusti genomförde UNHCR en studie av profilen för nyanlända båtflyktingar och migranter på Kanarieöarna. Det visar att nästan en av tre hade flytt från konflikt och generaliserat våld.

Dessutom var en av tre på  flykt på grund av förföljelse och våld baserat på politiska övertygelser, etnicitet, religion, sexuell läggning, kön eller tvångsäktenskap. Alla dessa, dvs. nästan två av tre, har rätt till skydd när de anländer till Kanarieöarna, betonar UNHCR.

Det påpekas att det är viktigt att Kanarieöarna ökar övervakning och kontroll av migranter. Bland annat kommer ett övervakningsflygplan från Guardia Civil och fler resurser från Spanien att ställas till förfogande i Mauretanien. Frontex har skickat sju agenter till Kanarieöarna för att hjälpa polisen att kontrollera de människor som anländer.

Ett kraftigt överbelastat tältläger för nyanlända i hamnen i Arguineguin på Gran Canaria kommer att stängas om några veckor. En mottagning med större kapacitet kommer istället att inrättas i en tidigare lagerbyggnad i Las Palmas, berättade inrikesminister Fernando Grandez-Marlaska till pressen under ett besök på Gran Canaria fredagen den 6 november.

Återupptar returresor

Den här veckan kommer flygningar med de som inte uppfyller kraven för asyl eller inte vill ansöka om asyl återupptas efter att ha stoppats på grund av pandemin, enligt ministern. Cirka 6000 flyktingar och migranter har också överförts till mottagningscentret på det spanska fastlandet, där det finns ledig kapacitet.

Kanarieöarnas president, Ángel Victor Torres, bad på måndagen den spanska regeringen om omedelbar hjälp eftersom mottagningsapparaten på Kanarieöarna är helt överbelastad av det stora flyktingtrycket. På måndagen var det över 2100 personer i tältlägret i Arguineguin, enligt ett pressmeddelande från Mogan kommun. Lägret har kapacitet för 420 personer. 440 personer har enligt uppgift fått stanna i lägret i mer än 15 dagar, trots att de faktiskt kommer att vara där i högst 72 timmar.

Det påpekas att det i praktiken är omöjligt att hålla dem som testar positivt för covid-19 från dem som har testat negativa i lägret. 54 personer har testats positivt. Mogans kommun begärde på måndagen att ett migrationsläger för flyktingarna ska upprättas på försvarets område i La Isleta i Las Palmas och flytta dem dit från Arguineguin. Detta gjordes under den tidigare flyktingkrisen 2006, påpekas det.

Detta händer med flyktingarna

De flesta små båtar upptäcks av kustradar eller observatörer och möts av sjöräddningstjänsten innan de kommer till land. Passagerare transporteras till en av hamnarna på Kanarieöarna.

Alla flyktingar och andra migranter som anländer till Kanarieöarna i små båtar arresteras vid ankomsten efter att ha fått en hälsokontroll från Röda korset och ett covid-19-test. Barn och mammor som kommer med barn arresteras inte.

Polisen kan hålla dem som inte placeras i isolering eller på sjukhus i upp till 72 timmar, medan deras identitet och ursprungsland bestäms och de presenteras för en domare.

Då är de som inte omedelbart återlämnas, inrymts i interneringscenter (CIE) eller i andra byggnader som är riggade för detta ändamål.

Det är volontärer i Röda korset och det spanska flyktinghjälpen CEAR som huvudsakligen tar hand om dem som anländer.

På de interneringscentra och kriscentra som har gjorts tillgängliga kan de nyanlända stanna i upp till tre månader.

Översättning:

Thomas Nilsson

Tags