Gran Canaria skulle gärna vilja hysa flyktingarna från skeppet Aquarius

Flyktingar och migranter från skeppet Aquarius nekades att gå i land i  Italien och Malta, men Spanien sa ja. Nu välkomnar Gran Canarias president Antonio Morales dem till Gran Canaria.

Antonio Morales hjälper gärna till att hysa flyktingar. Foto: Hugo Ryvik

Morales har skickat ett brev till Spaniens nya minister för arbetskraft, migration och social integration Magdalena Valerio, där han erbjuder samarbete för att rymma några av de 629 personer som kom med båten, skrev han i ett meddelande.

Båten fick så småningom klarsignal från Spanien efter att ha blivit avvisad av Italien och Malta.

Många barn och gravida ombord

Passagerarna i båten kommer från flera afrikanska länder och har rest från Libyen över Medelhavet för att komma till Europa. Bland passagerarna är uppenbarligen många barn och gravida kvinnor.

Aquarius tillhör den franska hjälporganisationen SOS Mediterranée, som har räddat många migranter och flyktingar från små, trånga båtar i Medelhavet.

Politisk förändring i Italien och Spanien

Italiens nya höger-republikanska regering har lovat att genomdriva strängare ilykting- och invandringspolitik.

I Spanien avgick Högsta domstolen nyligen efter omfattande korruptionskandaler, och Socialdemokratiska partiet PSOE tog kontroll.

Stöder regeringens beslut

Kanarieöarnas president Fernando Clavijo berättade för pressen på tisdag att Kanarieöarna borde delta i solidaritet med flyktingarna och invandrare från Aquarius.

- Vi stöder den spanska regeringens beslut. Det här är människor som flyr från hunger, nöd, död och våld, och de söker naturligtvis en bättre plats att leva, sade han i ett uttalande.

Clavijo kommer ännu inte att kvantifiera hur många av Kanarieöarnas passagerare kan komma att ta emot.

Tags