Nytt dödsfall i flyktingbåt på väg till Kanarieöarna

Ett handelsfartyg räddade under lördagen 20 migranter och flyktingar i en liten båt 800 kilometer söder om El Hierro. En av passagerarna har dött och tillståndet är kritiskt för en av de andra.

Här plockar en helikopter upp den första av de räddade båtmigranterna som evakuerades från ett handelsfartyg. Foto: SAR

Av: Redaktionen Redaksjonen@canariajournalen.no

Flera av de andra passagerarna i den lilla båten ska också vara illa däran på grund av uttorkning.

Evakuering av handelsfartyget med två Super Puma-helikoptrar från den militära räddningsstyrkan SAR började tidigt på, rapporterar Ejercito del Aire i ett Twitter-meddelande.

Fartyget låg på söndagen cirka 500 kilometer söder om El Hierro.

Upptäcktes av fiskare

Enligt uppgift upptäcktes båten först av marockanska fiskare. Fiskebåten hade uppenbarligen inte kapacitet att transportera passagerare och ett kommersiellt handelsfartyg från Unisea i området larmades.

Fartyget ändrade kursen mot den plats där den lilla båten observerades och hämtade passagerarna ombord i samarbete med ett annat fartyg.

De åtta evakuerade, tre kvinnor och fem män, anlände till El Hierro klockan 13 lokal tid på söndagen och transporterades till Hospital de La Candelaria Hospital på Teneriffa, enligt räddningscentralen.

Fartyget med de återstående elva räddade är på väg mot Las Palmas.

Folket ombord på den lilla båten kommer enligt uppgift från Guineas huuvudstad Conakry, Elfenbenskusten och Kenya, skriver tidningen Canarias 7 och citerar källor i Guardia Civil.

Detta är det fjärde registrerade dödsfallet i år bland migranter och flyktingar som försöker komma till Kanarieöarna från Afrika i små båtar.

117 har försvunnit

Fyra båtar med totalt 117 passagerare har också försvunnit på havet under de senaste två månaderna, enligt organisationen Walking Borders.

I januari anlände 25 båtar med 708 passagerare till Kanarieöarna på ett illegalt sätt, och hittills har antalet ökat till nästan 800 personer.

Förra året kom det cirka 2 700 båtflyktingar till Kanarieöarna. Enligt marockanska myndigheter hindrades fyra av tio båtar att lämna marockanska vatten.

De flesta seglar från Marocko och Västsahara, några också från Mauretanien, och några från så långt bort som Senegal och Gambia.

Passagerare är migranter och flyktingar från flera afrikanska länder. På senare tid har kvinnor, barn och familjer ökat betydligt.

Myndigheterna har ökat antalet returflyg till Mauretanien från Kanarieöarna under de senaste månaderna med personer som inte har uppfyllt kravet om uppehållstillstånd eller som har valt att inte söka asyl.

Flyktinghjälpen i Spanien, CEAR, och en frivillig migrationsorganisation, kritiserar myndigheterna för att de skickar tillbaka människor från länder, där det är väpnade konflikter, till Mauretanien.

Detta händer båtflyktingarna

Den som anländer till Kanarieöarna på detta sätt arresteras vid ankomsten efter att ha fått en hälsokontroll genom Röda korset. Undantaget är barn och mödrar som kommer med barn.

Polisen kan hålla dem i förvar i upp till 72 timmar, medan identitet och hemland fastställs och de presenteras för en domare.

Därefter har de som inte omedelbart återlämnats, som hittills har utgjort majoriteten, vistats i interneringscentret (CIE).

På Kanarieöarna finns för närvarande två sådana centra i drift. De ligger på Gran Canaria och Teneriffa och har plats för knappt 400 personer.

Ett tredje centrum på Fuerteventura öppnades igen i januari efter att ha varit stängt i ett och ett halvt år, men iordningställandet av detta kommer att ta tid.

Endast vuxna män placeras i interneringscentra. Kvinnor och minderåriga får andra boenden.

För närvarande inkvarteras många människor på många andra platser som tillhandahålls av 18 kommuner, de flesta av dem på Gran Canaria, såväl som av några öråd, armén och hamnmyndigheterna.

Det är frivilliga i Röda korset och den spanska flyktinghjälpen CEAR som huvudsakligen tar hand om dem som anländer.

I de interneringscenter och kriscenter som finns tillgängliga kan de nyanlända bo i upp till tre månader.

De som inte skickas tillbaka får undervisning i spanska och andra ämnen för att integreras och bli rustade för ett liv i Spanien. CEAR ger juridisk hjälp till dem som behöver det.

Spanien har returavtal med Algeriet, Marocko, Mauretanien och Senegal.

Översättning Thomas Nilsson

Tags