Sex hotell görs klara för båtflyktingar

Minst sex hotell utan gäster måste göras tillgängliga, mot betalning av hyran, som tillfälligt boende för flyktingar på Kanarieöarna. Det kan bli fler.

Nyankomna båtflyktingar i Arguineguins hamn på Gran Canaria. Foto: Ayuntamiento de Mogan

En akut mottagningskris har uppstått på grund av det ökande trycket från båtflyktingar på Kanarieöarna.

På måndagskvällen var 332 nyanlända båtflyktingar tvungna att övernatta i 17 tält i hamnen i Arguineguin sydväst om Gran Canaria eftersom boende inte hittades.

Hotellägarna ställer upp

Kanarieöarnas delegat på Kanarieöarna har bett hotellägare att göra hotell tillgängliga för båtflyktingar.

De har gett respons på detta, skriver tidningen El Dia.

På fredag ​​och lördag logerades 296 personer tillfälligt på ett lägenhetshotell i Maspalomas. Hotellet var utan gäster och skulle stänga. Hotellet hyrs fram till årsskiftet.

Flyktingarna fick alltså en lämplig plats att bo, och hotellägarna kunde behålla 72 jobb.

160 av de flyktingar som fick plats hade tillbringat flera dagar i tält i hamnen i Arguineguin.

60 på hotell i Las Palmas

Minst sex små hotell och lägenhetshotell på Gran Canaria har erbjudits för detta ändamål, utöver det i Maspalomas, skriver El Dia.

Ett hotell i Las Palmas, som varit stängt sedan mars, tog enligt uppgift emot 60 båtflyktingar på fredagen få.

Regeringsdelegaten har meddelat att de som nu bor i tält i Arguineguin kommer att bo på hotell som saknar gäster.

Den här veckan kommer Spaniens minister för inkludering, sociala frågor och migration, José Luis Escrivá, att besöka Kanarieöarna för att få förstahandskunskap om flyktingläget. Den spanska regeringen ansvarar för att hantera flyktingar och andra invandrare.

Tillfälligt humanitärt bistånd

Vice presidenten för hotellhyresgästföreningen, FEHT, Tom Smulders, betonar att det är en tillfällig åtgärd för att ta emot flyktingar på hotell.

- Det är humanitärt hjälp tills Spaniens regering eller EU-myndigheterna beslutar om de ska få uppehållstillstånd eller återvända, säger han.

En annan aspekt är att hotell får en välbehövlig subvention för en mycket stram ekonomi nu när det knappast finns några turister och därmed kan behålla jobb.

I ett tillkännagivande idag ber FEHT myndigheterna att hitta permanenta lösningar för flyktingarna så snart som möjligt och betonar att boende på hotell måste vara kortvarigt.

Måste stanna i rummen

Flyktingar som bor på hotell måste stanna i sina rum hela tiden, utom när de äter ute.

Alla allmänna utrymmen och pooler är stängda och det finns inga hotelltjänster tillgängliga. Röda korset tar hand om flyktingarna.

Närmar sig 2008-nivån

Hittills i år har mer än 4200 flyktingar anlänt i små båtar. Man  måste gå tolv år tillbaka i tiden för att se ett liknande antal:

År 2008 kom mer än 8 000 under året. Toppen var 2006, då mer än 30 000 anlände. Båtflyktingar har kommit till Kanarieöarna i 26 år i rad.

Be staten att vidta åtgärder

Onalia Bueno, borgmästaren i Mogan kommun, säger i ett pressmeddelande att Kanarieöarna inte har kapacitet att ta emot det stora antalet flyktingar som anländer, och att kommunen inte kan göra fler byggnader och områden tillgängliga.

Hon ber staten att vidta åtgärder.

Arguineguin, där Röda korset har upprättat tältläger i hamnen, ligger i Mogans kommun.

Fiskarnas problem är att de inte kan använda hamnen normalt så länge området är fyllt med tält.

Manifest på Lanzarote

I Lanzarote har 25 organisationer och många invånare undertecknat ett manifest mot rasism som de kallar ett hatvirus och kräver en anständig och respektfull behandling av båtflyktingar.

Manifestet kräver individuellt och kollektivt ansvar.

Det hänvisas till vad som kallas rasistiska försök av vissa att skapa en falsk bild om att spridningen av coronaviruset i befolkningen är kopplat till ankomsten av båtflyktingar.

Detta händer med flyktingarna

De flesta små båtar upptäcks av kustradar eller observatörer och möts av sjöräddningstjänsten innan de kommer till land. Passagerare transporteras till en av hamnarna på Kanarieöarna.

Alla flyktingar och andra migranter som anländer till Kanarieöarna i små båtar arresteras vid ankomsten efter att ha fått en hälsokontroll från Röda korset och ett covid-19-test. Barn och mammor som kommer med barn arresteras inte.

Polisen kan hålla dem som inte placeras i isolering eller på sjukhus i upp till 72 timmar, medan deras identitet och ursprungsland bestäms och de presenteras för en domare.

Då är de som inte omedelbart återlämnas, som hittills, före pandemin, har utgjort huvuddelen, inrymts i interneringscenter (CIE) eller i andra byggnader som är riggade för detta ändamål.

Det är volontärer i Röda korset och det spanska flyktinghjälpen CEAR som huvudsakligen tar hand om dem som anländer.

På de interneringscentra och kriscentra som har gjorts tillgängliga kan de nyanlända stanna i upp till tre månader.

Falska filmer

De som inte ska återlämnas får kurs i spanska och annan undervisning för att kunna utrustas och hantera i Spanien. CEAR ger juridisk hjälp till dem som behöver det.

Spanien har returavtal med Algeriet, Marocko, Mauretanien och Senegal.

Alla som bor på hotell har testats negativt för covid-19.

Falska filmer av vad som felaktigt avbildas som flyktingar som trivs i pooler och solstolar på Maspalomas Hotel sprids på sociala medier av invandrare.

Infektionskontroll gör delade bad irrelevanta

Av infektionsskäl är det nödvändigt att ta emot flyktingar i små bostäder med egna badrum istället för stora grupper som använder delade badrum, betonas det. Därför är hotell lämpliga som en nödlösning tills lämpliga, permanenta mottagningscentra för flyktingar har upprättats.

Kräver boende i militära installationer

Kanarieöarnas president Ángel Víctor Torres kräver att staten använder militära installationer för att tillfälligt hysa flyktingar.

Detta sa han i en intervju på Radio Canarias på måndagen..

Han kräver också att staten tillåter att flyktingar överförs till mottagningscenter på fastlandet.

Boende på hotell är bara relevant som en tillfällig åtgärd, uttryckte han.

Torres säger att situationen är desperat och ber om en chockplan från staten.

Mottagning i Arinaga irrelevant

Aguimes kommun vägrade nyligen att inrätta ett flyktingmottagningscenter för 900 personer på en industriområde i Arinaga eftersom kommunpolitikerna anser att området är olämpligt för ändamålet.

Arbete görs enligt uppgift för att inrätta en mottagning i oanvända militärbaracker på fem platser på Kanarieöarna.

Det förväntas att flyktingströmmen kommer att fortsätta med hög intensitet tills vinterstormarna gör det svårare att korsa havet från Afrika.

Många ankomster förra veckan

Förra veckan ankom mer än 20 småbåtar med flyktingar från Afrika till Kanarieöarna. De flesta kom till Gran Canaria, men vissa kom också till Lanzarote och en till La Graciosa.

Sent i går kväll kom en båt till La Palma, och det har inte hänt på sex år.

Den senaste ankomsten, i skrivande stund, var en båt som anlände till Lanzarote på måndagskvällen.

Översättning;

Thomas Nilsson
 

Tags