Kanarieöarna stänger flyktingläger

Tältlägret för båtflyktingar i Arguineguin på Gran Canaria kommer att stängas och övervakningen kommer att öka i Mauretanien. 

Det kritiserade flyktinglägret i Arguineguin stängs. Foto: Mogán kommune

Det meddelade Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska vid en presskonferens på fredagen.

Lägret, där flyktingar och andra migranter som anländer till Gran Canaria måste stanna tills resultaten av deras covid-tester är klara, stängs om några veckor, sa Grande-Marlaska.

Ylva Johansson: - Stor utmaning

Ministern besökte Gran Canaria tillsammans med svenska kommissionären för inrikes frågor i Europeiska kommissionen,Ylva Johansson,  och taladde till pressen om de åtgärder som ska vidtas.

Ylva Johansson medgav vid presskonferensen att Atlantrutten är en stor utmaning för Spanien och EU och att de måste möta utmaningen tillsammans och i solidaritet.

- Det viktigaste med insatsen på Kanarieöarna är att garantera rätten att söka asyl, vilket är en av de grundläggande rättigheterna i EU, betonade hon.

Flyktingar och andra migranter som bor i tältlägret kommer att flyttas till en byggnad i Barranco Seco i Las Palmas, som tidigare var en ammunitionsdepå, i Grande-Marlaska. Byggnaden måste först förberedas för detta bruk och det tar några veckor.

I dag bor det cirka 500 personer i tältlägret som har fått hård kritik för omänskliga förhållanden. I bästa fall har det varit omkring 1300, många fler än tälten rymmer, och hundratals människor har tvingats tillbringa natten på asfalten utomhus.

När byggnaden i Barranco Seco är klar kan de nyanlända stanna där de första 72 timmarna istället för i tältlägret.

- Detta ger migranter en värdig övernattning, säger Marlaska-Grande.

I går blev det känt att Frontex skickar sju agenter till Kanarieöarna för att hjälpa polisen att kontrollera flyktingar och migranter.

Det spanska inrikesministeriet skriver i ett Twitter-meddelande att det också kommer att ske en förstärkning av spanska säkerhetsstyrkor i Mauretanien, FCS, för att hjälpa de mauretanska säkerhetsstyrkorna att övervaka kustområdena för att stoppa migranter

Ett övervakningsflygplan från Guardia Civil är stationerat i Mauretanien och kommer att övervaka havsområden och hjälpa till med räddningsinsatser.

Översättning:

Thomas Nilsson

Tags