Två av tio båtflyktingar omkommer under överfarten till Kanarieöarna

388 flyktingar och migranter dog när de trotsade havet på sin färd till Spanien förra året. På den farligaste flyktingrutten från Västsahara till Kanarieöarna dog två av tio under överfarten.

Det är vanligt förekommande att människor har blivit borta ute till havs och i vissa fall har hela båtar försvunnit på väg från Västafrika till Kanarieöarna. Foto: Salvamento Maritimo

Detta framgår i den nya rapporten "Tras la Frontera" från organisationen "Caminando Frontera". Informationen är baserad på vittnesmål.Passagen över till Kanarieöarna har en dödlighet på 21 procent. Många av dem som dog var barn och tonåringar.

- Alarmerande 

Dessa är alarmerande siffror, understryker vd´n för Caminando Frontera, Helena Maleno.

Båtrutten till Kanarieöarna används i mindre utsträckning än Medelhavet och Alboránsjön och kan inte jämförbara med de rutterna , påpekar hon.  Dock är det långa avståndet, ca 240 km, ett problem som ökar risken för att problem kan uppstå på vägen.

I ett fall försvann en hel båt med 60 personer ombord.  Över hälften var barn och de flesta från Guinea Conakry. Båten sjönk troligtvis utan några överlevande passagerare.

Europaparlamentet efterlyser bättre säkerhet och migrationskontroll

Malenos förstår inte varför de goda relationerna mellan Spanien och Marocko inte avspeglas i en bättre kontroll av migration och och förbättring av säkerheten till sjöss.  Hon uppmuntrar även kanariska regeringen att upprätta ett protokoll för att hjälpa de många offren.

Hon hävdar att polisen är mer angelägen om att förhöra dem som anländer än att välkomna dem efter att ha varit i upp till en vecka ute på öppet hav.

Tags