En utbyggnad av avloppsreningsverket i Puerto de Mogan är på gång

300.000 euro från den regionala regeringen på Kanarieöarna kan komma beviljas för en framtida utbyggnad av reningsverket i turiststaden Puerto de Mogan på sydvästra Gran Canaria. Reningsverkets utformning idag är helt på gränsen för sin maximala kapacitet. Många klagar redan på dålig lukt på strandområdena.

Det finns ett akut behov av en utbyggnad av reningsverket i Puerto de Mogan och en ombyggnad som kan eliminera luktproblem. Foto: Hugo Ryvik

En sådan utvidgning av avloppsrening är absolut nödvändigt för att Mogans kommun ska kunna bevilja fler tillstånd för byggnation av nya hotell och bostäder i Mogan-dalen, skriver kommunen i ett uttalande på sin webbplats.

Mogans borgmästare Onalia Bueno diskuterade frågan med Narvay Quintero, ministern för jordbruk, fiske och vatten minister på Kanarieöarna, i ett möte i går.

Quintero lär ha informerat om att det är hans departement som kommer att lägga ut utbyggnaden av reningsverket på entreprenad.

Mogan kommun, för sin del, kommer att offentliggöra ett anbud för projekt som kommer att ge ett slut på luktproblemen från avloppsrening i Playa de Mogan och i Alcalde Paco González Street i Arguineguin. Detta projekt beräknas kosta 200.000 euro och vattenrådet på Gran Canaria har enligt uppgift  redan avsatt pengar för projektet.

Nyligen förbättrades sötvattenframställningen i Puerto de Mogan, som också var på gränsen till full kapacitet, genom utbyggnad av en avsaltningsanläggning för havsvatten.