Snart läggs driften av ärevördiga Hotel Santa Catalina ut på anbud

Styrelsen i föreningen Santa Catalina i Las Palmas är överens om grundlaget för att lägga driften av hotellet ut på anbud. Det nya driftbolaget kan ta över driften i november.

Hotel Santa Catalina öppnades 1890, revs och återuppbyggdes i gammal stil på 1940-talet. Foto: Hugo Ryvik

Las Palmas kommun har ägt hotellet sedan 1923 och har överlämnat driften till det privata företaget. Den operativa licensen för företaget som har drivit hotellet sedan 1994 tar slut i november.

Anbudet kommer snart att tillkännages

Anbudet kommer att tillkännages i Las Palmas kommun via en officiell bulletin och den kommunala avdelningen Geursa inom några månader.

Intresserade företag har sedan 62 dagar på sig att lämna ett anbud, enligt tidningen Canaria 7:

Dessa är de minimikrav som måste uppfyllas:

- Den operativa licensen skall vara giltigt i 35 år och kan förlängas upp till fem år med förnyelse varje år.

- Hyran till kommunen skall vara minst 550.000 euro per år. Företaget som driver det idag betalar endast 26.530 euro.

- Hotellet måste bli renoverat för minst 15,5 miljoner euro, en kostnad som skall täckas helt av det företag som tar över. Renoveringarna skall ske i enlighet med den ursprungliga designen gjord av Miguel Martín-Fernández de la Torre.

- De största renoveringskostnaderna läggs på balkonger och fönster (ca 3,4 miljoner euro, murverk (över 2 miljoner), förbättring av rummens ljudisolering (1 miljon euro), och målningsarbete (800.000 euro).

- Ytterligare en renovering av hotellet för minst 5,430,000 euro krävs efter 20 års verksamhet på det nya bolagets bekostnad.

- Förvaltningsbolaget ska ha erfarenhet av att driva ett femstjärnigt hotell, eller åtminstone tre fyrstjärniga hotell, de senaste fem åren.

- Förvaltningsbolaget måste ha haft en genomsnittlig omsättning på över tio miljoner euro under de senaste tre åren, eller kunna lämna garantier för minst tio miljoner euro.
- Företaget måste vara kapabla att åstadkomma förbättringar i det gastronomiska utbudet, användningen av hotellområdena, investeringar i kulturföremål och vård av den omgivande anlagda trädgården.

- Förvaltningsbolaget ska ha för avsikt att förhandla på egen bekostnad, en avveckling av poolen Julio Navarro, tennisklubben och restaurang Segundo Muelle. Det bör sökas efter alternativa platser för dessa.

- De 130 anställda som arbetar på hotellet idag bör tillåtas att fortsätta jobba  i det nya driftbolaget, och personalstaben måste ökas till ett antal som är anpassat till storleken på hotellet.

Priset per dygn kan bli minst 116 euro

En teknisk kommitté kommer att granska de bud som kommer in.

Kraven är baserade på en studie som konsultföretaget Codexca har gjort på uppdrag av  kommunen.

Kommunen uppskattar att ett genomsnittligt dygnspris på 116 euro per rum kan tas ut efter renoveringarna är klara, och att hotellet kommer att kunna få en beläggning på 73 procent under året.

Byggdes i slutet av 1800-talet

Hotellet designades av den skotska arkitekten James M. MacLaren och öppnades 1890 efter en byggperiod på två år, finansierat med engelskt kapital.

Det är för närvarande det äldsta hotellet på Kanarieöarna och har förklarats som kulturarv.

Kommunen tog över hotellet 1923 efter att det brittiska driftbolaget gick i konkurs. Då var det stängt i 23 år till 1946.

Nytt hotell i gammal stil

Hotellet var i då kraftigt förfallet. Det revs och ett nytt hotell uppfördes efter planer som gjorts av Miguel Martin Fernandez de la Torre baserade på hans berömda konstnärsbror Nestors,  visioner. Den engelska kolonialstilen behölls i det nybyggda hotellet.

Hotellet har byggts på flera gånger under årens lopp. Hotellet är delvis fredat som kulturminne, både externt och internt, och även en del av möblerna i hotellet är fredade.

Många kända personer har bott på Hotel Santa Catalina, inklusive Sir Winston Churchill, Maria Callas, Agatha Christie, Gregory Peck, prins Charles av England, den spanska kungafamiljen, Kinas nuvarande president och flera välkända aktörer.

Tags