Lägenhetsturister spenderar 1.000 euro mer än hotellturister på destinationen

Uthyrningsportalen Homeaways barometer för uthyrning av semesterbostäder i Spanien visar att turister som vistas i fritidshus spenderar mycket mer pengar på sin destination än vad hotellgäster på samma destionation gör.

Uthyrning av fritidshus utgör en växande del av turistekonomin. Foto: Hugo Ryvik

Turister som bor i lägenhet spenderade förra året i genomsnitt 2.346 euro under vistelsen, och hotellgäster 1,339 euro. Skillnaden är 1007 euro.

Spenderar mycket mer utanför bostaden

De som bodde i semesterlägenhet lade i genomsnitt 533 euro på hyran av fastigheten, medan de som bodde på hotellet fick betala 417 euro på hotellkostnaden - att fritidshus verkar dyrare  kan förklaras av att hotellvistelser i genomsnitt är kortare och fritidshus i genomsnitt har plats för fler gäster.

Lägenhetsturister spenderade också 1,903 euro på andra saker på sitt semestermål, såsom mat och underhållning. Hotellgäster använder endast 923 euro utöver vad hotellet kostar.

Undersökningen visar tydligt att lägenhetsturism kan vara betydligt mer lönsamt för den lokala ekonomin på turistorter än hotell, men man måste ta hänsyn till att portalen Homeaways har ett egenintresse när de publicerar, eftersom de är en hyresportal.

Om hyresvärdar av fritidshus också betalade skatt, skulle det kunna finnas mycket att vinna i den offentliga ekonomin.

Siffrorna för 2015 på Kanarieöarna

Siffrorna för 2016 för Kanarieöarna existerar inte ännu, men 2015 gjordes en barometer förra året för Kanarieöarna och Balearerna som  visar att lägenhetsuthyrningen omsatte lokalt 1,494 miljoner euro 2014 och 2015 på Kanarieöarna, varav 1.163 miljoner spenderades på andra än saker hyra.

Det fanns  under 2015 så många som 121,000 bäddar i fritidshus på Kanarieöarna på hyresmarknaden, och praktiskt taget inga hyresbostäder registrerades av myndigheterna för sådana hyror. Inte heller var det möjligt, med tanke på att en lag som reglerar hyran först kom maj 2015.

De senaste siffrorna från den regionala regeringen visar att detta år närmar sig den verkliga siffran 130.000 bäddar i fritidshus på Kanarieöarna.

Det är fortfarande långt under tio procent av fritidshusen som är registrerade som  Vivienda vacacional (fritidshyreslägenhet), och därmed kan hyras ut lagligt. Att det är så få, kan relateras till att lagen i uthyrningsbranschen är under revision - ett nytt utkast till lagtext kommer i år.

Stor ökning för fritidshus förra året

Homewways barometer visar att fritidslägenhet valdes i 22 miljoner fall förra året i Spanien, 4.5 miljoner fler än året innan. Årets barometer från Homeways presenterades i juli.

Homeaways är världens näst största hyresleverantör av fritidshus på Internet efter Airbnb och har en forskargrupp som skapar uthyrningsbarometrarna. Det finns också liknande barometrar för Kanarieöarna och Balearerna, de senaste preliminära uppgifterna för 2015.

Den nya barometern för hela Spanien visar också att detta boendealternativ har ökat sin andel jämfört med traditionella alternativ såsom hotell. De senaste två åren har fritidshus ökat  från 27 till 33 procent.

Längre vistelser och fler gäster

Studien visar också att hyreslägenhetsturister bor längre än hotellturister.

I genomsnitt bor det upp till 4,1 gäster i fritidshus och 2,8 i hotellrum.

Över hälften av fritidslägenhetsgästerna är familjer. Par 28 utgör procent och grupper av vänner 19 procent.

På hotellen är över hälften av gästerna par och familjer utgör en tredjedel.

Fritidshusgäster är mer flexibla än hotellgäster när det gäller placeringen av fastigheten, dvs avståndet till stränder, restauranger och nattklubbar, affärer och nöjen.
76 procent av hyresgäster vill ha intressanta platser inom 20 minuters avstånd, mot 83 procent av hotellets gäster.

Fler användarrecensioner

Det skrivs fler användarrecensioner för fritidshus än för hotell, och betygen överträffar i båda fallen, fyra av fem punkter i genomsnitt. Positiva kommentarer för fritidshus har ökat från 35 procent 2015 till 43 procent förra året. Hotellen har sett en ökning med fyra punkter till 35 procent.

Nästan 14 miljarder euro

Privat uthyrning av fritidshus växer snabbt och är ett kontroversiellt ämne som hett diskuteras i Spanien och Kanarieöarna, med nya lagar eller lagförslag på gång i flera regioner som reglerar uthyrningen.

Ett av problemen med privat uthyrning är att det kan driva upp prisnivån för både hyra och köp av fast bostad, en annan att det kan bli en brist på permanenta bostäder i vissa områden eftersom ägarna hellre hyr ut till turister än till fastboende, eftersom de då tjänar mycket mer.

Dessutom ser hotellbranschen privatuthyrningen som illojal konkurrens.

Enligt rapporten, användes 13.9 miljoner euro på att hyra semesterbostäder i Spanien år 2016, 2.8 miljoner fler än 2015.

Tags