Bygger 17 km cykelbana från den södra sidan av Las Palmas

En 17-kilometer cykelväg ska byggas från Triton-statyn vid södra infarten till Las Palmas och vidare söderut genom Las Terrazas köpcenter och ända till naturområdet Los Cernícalos  i Telde.

Från denna Triton staty på motorvägen GC-1 längst söder om Las Palmas kommun kommer att byggas en cykelväg vidare söderut mot Telde kommun till ett skyddat naturområde. Foto: Creative Commons-licens/ El Coleccionista de Instantes

Los Cernícalos Gorge har varit ett skyddat naturområde sedan 1987.

Kostar sju miljoner euro

Den nya gång- och cykelvägen presenterades idag av Kanarieöarnas regionale chef för turistinfrastruktur, Héctor Suárez. Kostnaden är sju miljoner euro. Det förväntas att pengarna kommer att anskaffas från en statlig fond för infrastruktur för turism.

Gång- och cykelbanan löper genom landskapet och förbi stränder som inte är synliga från motorvägen, och genom områden som har arkeologiska och historiska värden.
Övergiven jordbruksmark och naturområden längs vägen i Los Cernícalos Gorge kommer också att återställas.

Byggstart i år eller tidigt nästa år

Det är planerat att konstruktionsarbetet kommer att påbörjas i slutet av året eller första kvartalet nästa år. Byggtiden beräknas till ett och ett halvt år.
Från centrum av Las Palmas finns idag en lång strandpromenad som flitigt används av cyklister och fotgängare. När den nya vägen är klar, kommer den att möjliggöra för en riktigt lång och upplevelserik vandring.

Så snart en gång- och cykelbana över huvudvägen i Las Palmas "Onda Atlantica", blir klar inom kort, bör man kunna gå och cykla ca 40 kilometer på bilfria bilfria vägar från Atlanta-statyn på den norra sidan av Las Palmas till Los Cernícalos, enligt borgmästaren i Las Palmas, Augusto Hidalgo.