Gran Canaria har Kanarieöarnas högsta hotellpriser

Hotellpriserna på Kanarieöarna är bland de högsta i Spanien. Hotellen på Gran Canaria har hela året behållit sin position som Kanarieöarna dyrastes, medan Lanzarote och Fuerteventura har haft den största prisuppgången.

Hotell i Puerto de Mogan, Gran Canaria. Foto: Grupo Martinon Grumasa

Det genomsnittliga priset för en övernattning det tredje kvartalet låg på 93,40 euro på Gran Canaria, enligt turistundersökning Exceltur.

Närmar sig taket

I undersökningen understryks att priserna på Gran Canaria är på väg att nå taket, även om de bara har ökat med 1,9 procent jämfört med tredje kvartalet förra året. På Lanzarote och Fuerteventura, har priserna stigit med 6,2 procent.

På Gran Canaria finns nämligen mindre hotellkapacitet än på de andra Kanarieöarna.

Hög förtjänstmarginal per tillgängligt rum

Under det tredje kvartalet, hotell i Gran Canaria sitt bästa resultat någonsin. Intäkt per tillgängligt rum natt (RevPAR) var vid 81.50 euro, 11,8 procent högre än föregående år.

Beläggningsgraden på Gran Canaria har varit på 87,2 procent, en ökning med 9,6 procent från förra årets tredje kvartal.

Boendepriserna på Teneriffa har ökat med 4,6 procent till 92,60 euro, och RevPAR ökningen har varit 12,6 procent till 79,80 euro. Beläggningsgraden har varit 86,2 procent, en ökning med 7,7 procent.

Störst beläggning på Lanzarote

På Lanzarote har rumspriserna legat på 78,50 euro per dag, en uppgång med 6,2 procent, och en RevPAR ökning med 8,8 procent till 70,20 euro. Beläggningsgraden har varit 89,5 procent, en ökning med 3,3 procent.

Fuerteventura har sett en ökning med 6,2 procent till 82,70 euro, och en RevPAR ökning med 10,7 procent till 69,20 euro. Det har varit en uthyrningsgrad om 84,5 procent, en ökning med 4,2 procent från föregående år.

Exceptionellt bra sommarsäsong

Excelturs rapport påpekar också att sommaren var exceptionellt bra för hotellbranschen på Kanarieöarna, till stor del på grund av social och politisk instabilitet i de länder som är de främsta konkurrenterna:

Turkiet hade en turistminskning med 37 procent under perioden från juni till september jämfört med 2015. Egypten har förlorat över 51 procent av sina turister.

Rapporten visar också att marknadsandelar för den brittiska, skandinaviska och spanska turister har gått upp i år.