Hotellkapaciteten på Kanarieöarna är så gott som sprängd

Norska Aftenposten skrev i augusti  att resebolagen inte längre ökar sina investeringar på Kanarieöarna under vintersäsongen. Brist på logi är en av huvudorsakerna - det finns helt enkelt inget utrymme för tillväxt.

Det finns knappast något utrymme kvar för fler turister på hotellen på Kanarieöarna. Foto: Hugo Ryvik

I November 2016 var beläggningen av hotellen i turistområdet i San Bartolomé de Tirajana uppe i 93 procent, i Tias 91,2 procent i Adeje 91 procent och Arona 91 procent, enligt officiell statistik.

På flera andra områden har det också legat runt 90 procent under månaderna som det har varit mest tryck. Nu är det lika stor efterfrågan på logi under sommaren, vilket innebär att hotellen inte har de stiltjeperioder de är vana vid för att utföra reparationer och underhåll.

85 procents beläggning i juli

I juli kom det rekordmånga turister till Kanarieöarna, och hotellens beläggning var i genomsnitt 85 procent för alla Kanarieöarna. Några fler gäster än detta är knappast möjligt att pressa in på hotellen.

Beläggningen på privatuthyrda boenden har ingen bra statistik, men det blir fler och fler av dessa fritidshus på marknaden på Kanarieöarna, och det behövs.

Lagen om uthyrning av semesterbostäder sätter dock restriktioner som hindrar många från att hyra ut och kanariska myndigheters ivriga jakt på olaglig uthyrning på hyresportaler skapar också kraftiga begränsningar. Böterna för brott mot lagen är höga.

Det är ett nytt rekord i år med cirka 16 miljoner turister. Förra året kom det cirka 15 miljoner, och det var också rekord. Antalet svenskar och norrmän och har också ökat betydligt i sommar och hittills i år från förra året på Kanarieöarna.

Inga marginaler

Just nu finns det inga marginaler för övernattande gäster, och ingen möjlighet att ta emot ännu fler gäster på vintern, säger Santiago de Armas, vd för turismkommissionen på Kanarieöarna.

Utmaningen för Kanarieöarna är att bibehålla lojaliteten hos de turister som kom denna sommar på grund av situationen på andra destinationer, tror han.

Nya hotell och expansion av gamla

Det enda sättet antalet turister kan växa ytterligare, är att bygga fler hotell, säger ordföranden i hotellägar- och Turistorganisationen FEHT i Las Palmas, José María Mañaricua, tidningen Canarias 7.

Han betonar emellertid att turistflödet har varit exceptionellt sedan 2014 på grund av problem på konkurrerande destinationer. Det är oklart hur det kommer att visa sig när billigare destinationer öppnas igen och när Kanarieöarna får ökad konkurrens igen.

Därför anser Mañaricua att det är ännu viktigare att bygga om befintliga hotell till en bättre standard och bygga på en våning av dessa för att rymma fler gäster och förbättra tjänster och kommersiella centra för att behålla de goda turistantalen.

Chefen för hotellägarföreningen ASHotel, Juan Pablo González, håller med om både att det behövs fler hotellrum, men också om att förnyelse av befintliga hotellet måste prioriteras.