Kräver miljoner för renovering av legendariskt hotell i Las Palmas

Las Palmas kommun har lagt till ut driften av det offentligt ägda, gamla ärevördiga Hotel Santa Catalina på anbud. Samtidigt kräver Las Palmas i anbudet att egendomen renoveras för minst 10,5 miljoner euro.

Hotel Santa Catalina i Las Palmas öppnades 1890, revs och återuppbyggdes i slutet av 1940-talet. Nu kommer hotellet att renoveras. Foto: Hugo Ryvik

Renoveringar skall utföras i samma design som den ursprungliga utformningen som gjordes av Miguel Martin Fernandez de la Torre.

Färre rum och fler anställda

Hotellet har för närvarande 220 rum, inklusive 12 sviter. Renoveringensplanen föreslår nu istället 180 rum och flera sviter.

Det krävs också ett hela personalstaben på 130 personer kommer att få tillåtas att fortsätta jobba, och att personalstyrkan ökas - det finns enligt uppgifter från kommunen lag på att de anställda för ett hotell av denna storlek måste vara flera än de är idag.  

Kraftig uppjustering av hyran

Det läggs också till en kraftig ökning av hyreskostnaden. Dagens rörelsedrivande bolag betalade 26.500 euro i hyra 2015. Nu läggs till en årshyra på 900.000 euro, vilket påstås vara närmare marknadspriset.

Allt detta bygger på en studie som konsultföretaget Codexca har gjort för kommunen.

Planerna presenterades nyligen av Pedro Quevedo, chefen för turism i Las Palmas efter ett möte i hotellstyrelsen.  Planerna och de nya villkoren godkändes enhälligt, enligt Quevedo.

Konsultföretaget har uppskattat att det kan tas ut ett genomsnittligt på 116 euro per rum efter renoveringen, och att hotellet kommer att kunna få en beläggning på 73 procent under året.

Andra spanska hotell som uppgraderats och renoverats studeras i samband med konsultens rapport, såsom Maria Cristina i San Sebastian, Alfonso XII i Sevilla och Mencey i Santa Cruz de Tenerife.

Årliga inspektioner

Ett annat krav från kommunen är att renovering och underhåll av egendomen skall inspekteras årligen av kommunala tekniker.
Kommunen ska stå för en upprustning av trädgårdarna runt hotellet.

Ursprungligen byggt 1888-1890

Hotellet öppnades 1890 och byggdes inom två år med hjälp av den engelska huvudstaden. Det ritades av den skotska arkitekten James M. MacLaren.

Det är det äldsta hotellet på Kanarieöarna, och förklarats vara av historisk betydelse. Hotellet togs över av kommunen 1923 efter det engelska ägarföretaget gick i konkurs.  Hotellet var stängd fram till 1946.

Revs och återuppbyggdes

På grund av det stora förfall som uppstod när hotellet stod tomt, blev det ursprungliga hotellet rivet och en nytt blev uppbyggt efter planer som gjorts av Miguel Martin Fernandez de la Torre på grundval av hans bror Nestord visioner. Den engelska kolonialstil som den ursprungliga arkitekten ritat behölls.

Senare har byggts om vid ett flertal tillfällen. Hotellet är delvis kulturminnesskyddat både externt och internt, till och med en del av möblerna.

En lång rad av kända personer har bott på Santa Catalina under åren, såsom Sir Winston Churchill, Maria Callas, Agatha Christie, Gregory Peck, Prins Charles av England, den spanska kungafamiljen och Kinas nuvarande president.

Numera besöks det också ofta av världsberömda skådespelare och regissörer när det sker filmningar på Gran Canaria.