Rånade utlänningar i Patalavaca och Puerto Rico och skulle fly till Oslo

Polisen har gripit en man (40) och en kvinna (33) från Spanien som är misstänkta för att ha rånat utlänningar i Patalavaca och Puerto Rico sydväst om Gran Canaria med våld och hot. Paret hade bokat flyg till Oslo när de greps.

Denna övervakningsskärm visar enligt uppgift rånare och en norrman vid en bankomat i Arguineguin. Foto: Guardia Civil

Polisen mottog en anmälan från en person som lär ha besökts i Patalavaca den 8 augusti av en person som utgav sig för att vara polis.

Med våld och hot skall han ha krävt in en påstådd skuld i Norge, skriver Guardia Civil i ett pressmeddelande.

Tvingad att ta ut pengar

Offret skall ha hotats till att ta ut  500 euro i en bankomat i Arguineguin och ge pengarna till förövaren. Offrets samarbetspartner ska då ha tvingats betala 700 euro.
Övergreppet lär inte ha rapporterats tidigare på grund av  rädsla för repressalier.

Kvinna attackerad och rånad i Puerto Rico

Den 22 augusti kom en ny anmälan när en utländsk turist hävdade att hon attackerades bakifrån när hon var på väg till Puerto Rico. Hon skall ha hotats med vapen för att ge ifrån sig 35 euro och en dyr mobiltelefon.

Polisen samlade bilder från videoövervakning vid bankomater och banken där det första offret tog ut pengar, och från ett köpcentrum och ett bostadshus där kvinnan rånades i Puerto Rico.

Bilderna lär ha avslöjat att kvinnan förföljdes av den påstådda förövaren i flera minuter tills hon kom till ett avskilt område där hon attackerades. Han skulle då ha lämnat platsen i en taxi.

Det skall också ha blivit avslöjat att det var samma person som filmades i banken.

Denne man ska också ha gripits för ett rån i en lägenhet i Puerto Rico den 23 augusti, och hade permission i väntan på rättegång.

Gömde sig i hemmet

När gärningsmannen identifierades försökte polisen spåra honom och gripa honom. Det lärdock inte varit så lätt i och med att han och hans förmodade medbrottslingar gömde sig i en lägenhet och vägrade att komma ut.

Med hjälp av övervakning fann polisen att paret som lämnade hem tog en taxi till flygplatsen den 31 augusti med resväskor.

Greps på flygplatsen

Polisen följde efter taxin till flygplatsen och samarbetade med Guardia Civils tullinspektörer, den nationella polisen och det privata säkerhetsföretaget på flygplatsen för att hitta paret.

De greps med flygbiljetter till Amsterdam, reservationer för flyg till Oslo och hotellvistelser i Oslo.

Dessutom har de haft med sig 4,110 euro i kontanter, 44 förpackningar av tobak av olika märken som är kopplade till ett rån i en butik i Patalavaca, 95 gram hasch och 37 trankimazin tabletter gömda i ettkaffepaket.

Båda framställdes inför en domare i San Bartolome de Tirajana och är nu släppta tills rättegången.