Spanien har världens mest konkurrenskraftiga turistnäring

För andra gången i rad, har Spanien krönts som landet med världens mest konkurrenskraftiga turistnäring av World Economic Forum.

Kultur- och naturresurserna är bland det som ger Spanien topplaceringen. Här naturmonumentet Roque Nublo på Gran Canaria. Foto: Gobierno de Canarias

Rapporten kommer vartannat år.  Travel & Tourism Competitiveness Report 2017: Paving the Way for a More Sustainable & Inclusive Future täcker ekonomin i 136 länder.

Före Frankrike och Tyskland

Spanien får 5,4 av 7 punkter på konkurrenskraftsindex, och toppar listan före Frankrike, Tyskland, Japan, Storbritannien, USA, Australien, Italien, Kanada och Schweiz, enligt tidningen El Pais.

Det enda som drar ner Spanien är att företagsklimatet kan förbättras - det är till exempel för tidskrävande och besvärligt att få bygglov, investera och anställa folk. Bra infrastruktur, hög säkerhet och rika kulturella resurser drar upp medelbetyget.

Bra kultur- och naturresurser

I rapporten framgår att Spanien erbjuder en unik kombination av kultur- och naturresurser i kombination med solid infrastruktur för turism med goda förbindelser och ett starkt politiskt stöd.

Förutom att Spanien förmåner från Mellanöstern och delar av Västeuropa påverkas negativt av säkerhetsfrågor.

Har klättrat snabbt

Under 2011 Spanien var nere på 8: e plats, men klättrade till 4: e plats 2013 och nådde den absoluta toppen under 2015 och 2017.

14 nyckelfrågor på fyra huvudområden områden har analyseras i denna rapport. Spanien hade inte de högsta poängen på någon av de 14 områdena, men gjorde bra ifrån sig på alla punkter, vilket gjorde att det sammantagna betyget blev bra.

Den lägsta poängen fick landet i kategorin "konkurrenskraft på pris", vilket innebär att Spanien inte är bland de billigaste länderna i världen att resa på semester, åtminstone inte i jämförelse med länder som Egypten, Malaysia, Algeriet och Iran.

Tags