82-åring dömd till villkorlig fängelsedom för att ha dödat inbrottstjuv

En man från Teneriffa som sköt och dödade en 26-årig inbrottstjuv år 2015, när han var 80 år gammal, dömdes till två och ett halvt års villkorlig fängelsedom för dråp och olagligt vapeninnehav.

Den gamle mannen behöver inte gå i fängelse om han inte begår några fler kriminella handlingar inom tre år. Foto: Pixabay

Domen blev villkorlig pga av personens höga ålder och det faktum att han agerade i självförsvar. Mannen är också dömd för att betala 20 000 euro i ersättning till den dödes mor.

Bröt in och slog man och fru

Dråpet inträffade när två maskerade män bröt in i mans ensligt belägna hem i Arafo den 1 mars 2015.
I huset bodde mannen med sin fru. Inbrottstjuvarna var beväpnade med en pistol som senare visade sig vara en falsk kopia.

Inbrottstjuvarna ska ha slagit den gamla mannen, hotat honom med pistolen, slog frun och krävde att få alla pengar som var i huset.

Sköt med i revolvern

Mannen ska ha låtit tjuvarna tro att han skulle hämta pengar från en garderob, istället tog han fram en revolver och försökte skrämma tjuvarna.

Han ska ha skjutit ett skott mot golvet och sedan ett annat skott lite högre upp som träffade den ena tjuven i halsen.

Den andra tjuven ska ha erkänt under rättegången att han skulle ha gjort detsamma som den gamle mannen om någon hade hotat hans familj i hans eget hem.

Domaren ska ha sagt att trots att mannen handlade i självförsvar och att han förstår personens rädsla för situationen, så hade han andra möjligheter att agera som var mindre dramatiska än att döda tjuven.
- till exempel att skjuta ett nytt skott mot golvet för att få tjuvarna att lämna huset.