Ung kvinna från Gran Canaria skall styra NASAs rymdfarkost till Saturnus

Den 32-årige, kvinnliga ingenjören Mar Vaquero från Maspalomas på Gran Canaria kommer att ansvara för styrningen av NASA:s obemannade rymdskepp Cassini, som kommer att undersöka atmosfären i Saturnus på dess sista expedition.

En kvinna från Gran Canaria skall styra rymdfarkosten Cassini på sin sista expedition som går till Saturnus. Foto: NASA

11:e September bör Cassini närma sig Saturnus måne Titan för sista gången, och fyra dagar senare kommer rymdfarkosten att nå Saturnus atmosfär utan att använda motorer.

Rymdfarkosten kommer att förstöras på den här resan, men NASA har uppskattat att den kommer att ha tid att skicka data från atmosfären i en till två minuter innan det händer.

Vaquero sade i en intervju med tidningen El Pais att hennes intresse för astronomi började vid 12-13 års ålder, när hon tittade på stjärnorna genom teleskopet på Gran Canaria. Nu ska hon styra Cassini från en kontrollcentral i Pasadena Jet Propulsion Laboratory.

Vasquero har tagit doktorsexamen vid universitetet i Purdue med en avhandling där hon analyserar hur rymdskepp kan transporteras genom solsystemet utan att använda motorkraft, eller åtminstone mycket liten åtgång av bränsle.

Cassini nådde Saturnus 2004, och har sedan dess lämnat uppgifter av stor betydelse för jorden. Nu är det snart dags för det obemannade rymdskeppet att göra sin sista expedition.

Tags