Åtta hundvänliga stränder på Kanarieöarna

Djurvänliga allmänna platser blir mer och mer populära på Kanarieöarnas kuster. Gran Canaria, Teneriffa, La Palma och Lanzarote redan har särskilda områden för fyrbenta strandälskare, enligt tidningen Canarias Ahora.

Det blir allt vanligare med hundvänliga stränder på Kanarieöarna. Så längre samma regler tillämpas för djur som för människor så är problemen med hundar på stränder få. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Att gå till stranden med hunden ses inte som något konstigt på Kanarieöarna. Någon av de små vikarna som finns spridda över de sju öarna är perfekt för våra fyrbenta vänner för att njuta av en dag med att springa i sanden och simma i det salta vattnet. Tyvärr är det inte tillåtet på många ställen, speciellt inte på de mest populära turiststränderna.

Men det finns faktiskt vissa stränder nära städer och turistorter där hundar är välkomna. Hittills finns åtta stränder på Kanarieöarna där hundar är officiellt tillåtna, en siffra som har ökat långsamt under de senaste åren och som visar att samexistens med djur på stranden faktiskt är fullt möjligt.

Tillämpa "vanligt bondförnuft" - så är hunden inget problem

Officiella hundstränder i alla ära - använder du ditt egen sunda bondförnuft så hittar du lätt en strand där ingen störs av att du tar med hunden. Det råder en hög grad av acceptans av att ha med hunden på platser som är lite mer avskilda och en bit från "allfarvägen". På dessa mer eller mindre "vilda" platser är hundar inte nödväntigtvis tillåtna, men ingen bryr sig så länge det inte skräpas ned eller levs busliv.

Man kan säga att det är med hundar som med övrigt frilufts : tillämpa samma regler för uppförande som vi gör för människor så störs ingen. Så länge vissa grundläggande regler efterföljs är problemen med hundar få. Camping är inte tillåtet på de flesta håll på Kanarieöarna heller, men nästan ingen bötfälls så länge man respekterar platsen man besöker och inte stör fastboende.

Tre grundregler

1. Plocka upp avföring från hundar

2. Bär identitetskort och vaccination

3. Ha alltid hunden i koppel och åtföljd av vuxna om det finns andra på stranden

Tre officiella hundstränder på Gran Canaria, resten på Tenerife, La Palma och Lanzarote

Hittills har tre hundstränder stränder aktiverats på  Gran Canaria, tre andra på Tenerife och en strand vardera på La Palma och Lanzarote.

Dessa åtta stränder är de som har förklarats som "djurvänliga" av Kanarieöarnas regering. Dessutom finns längs Kanarieöarnas kuster många små stränder och vikar, långt borta från de viktigaste turistorterna,  där det är vanligt för hundägare att gå med sina djur för att tillbringa en dag med sol och hav. I samtliga fall måste grundreglerna respekteras:

Bocabarranco - stranden

Nås via GC-1.  Kommuner: Las Palmas de Gran Canaria - Telde. Denna mörka sandstrand upptar mynningen av Jinamar Ravine, en punkt som markerar gränsen mellan kommunerna Las Palmas på Gran Canaria och Telde. Den har en semi-urban karaktär, så den har anpassade tjänster såsom papperskorgar och behållare för organiskt avfall. En stor strand på nästan 1000 meter och en genomsnittlig bredd som överstiger 60 meter. Naturligtvis är det en blåsig plats med måttlig till  stark vind under större delen av året. Detta var den första stranden för hundar på Kanarieöarna.

Playa de los Tres Peos

Nås tiil fots från södra änden av Vargas Beach. Kommun: Agüimes.

Vacker sandstrand som ligger bara några meter från den södra änden av Vargas Beach, en av världens stora "Mecka" för vindsurfing. Stranden är en liten vik med ljus sand inneslutet mellan två klippiga utsprång som har en längd av ca 300 meter. Ingen service och det är ett ganska blåsigt område. Lyckligtvis skyddar bukten ganska väl platsen från kraften av vågorna. En av de vackraste stränderna i den sydöstra delen av Gran Canaria.

Playa de Los Cuervitos

Nås till fots från Playa de los Tres Peos. Kommun: Agüimes.

En liten vik med stenstrand som ligger söder om stranden av TresPeos. Ingen service.

Tenerife:

El Puertito

Nås via Avenida Olof Palme - El Puertito de Güímar. Kommun Güímar.

Detta område för hundar ligger vid södra änden av denna enorma mörka sandstrand som ligger på den sydöstra kusten av Teneriffa. Detta var den andra Kanariska stranden  för våra fyrbenta vänner som aktiverats.  200 meter område för bad och rekreation för hundar. En av de stora fördelarna med El Puertito är dess urbana karaktär, vilket innebär alla de tjänster som kan förväntas av den här typen av utrymmen. Det lugna vattnet (har skyddande vågbrytare) är en annan punkt till förmån för denna strand på Teneriffa.

Playa El Cabezo

Tillträde via Avda. Juan Carlos I-El Médano. Kommun: San Miguel de Abona.

Ligger strax norr om staden El Médano (i Punta de la Jarquita) med mörk sand. Den har en längd av 260 meter och ligger inom gångavstånd från El Médano. Den har parkering och städning.

Playa de El Confital

Nås via TF-643. Kommun San Miguel de Abona.

Denna är en av de "hemliga" stränderna Tenerife . En liten stand på cirka 150 meters längd som ligger söder om stranden i Tejita. Mycket nära till denna plats ligger  El Pirata Chiringuito. Stranden har anpassade tjänster.

Lanzarote:

Playa de Las Coloradas (El Afre)

Nås via Calle de La Hoya - Playa Blanca. Kommun: Yaiza.

Detta är en "halv-djurvänlig" strand, och hittills är närvaron av hundar begränsat till tidsluckorna mellan 7.00 och 10.00 och 19.00 och 21.00. En strand som alternerar skålar och sand som har en längd på  mer än 400 meter i hjärtat av Playa Blanca, som ger tillgång till de tjänster som de urbana stränderna har.

La Palma:

Playa de los Guirres

Nås via Camino de Las Hoyas från LP 213-Puerto Naos. Kommun: Tazacorte.

Detta är den senaste av kanariska hundstränder . Playa de los Guirres (även känd som Playa Nueva) ligger några kilometer norr om turistiska Puerto Naos och myndigheterna har haft framgång med att välja en bra strand, så att hundälskare kan tillbringa en dag på stranden med sina vänner. Stranden har  mörk sand och är stenig. Vågorna i området är oftast måttlig till stark, så extrem försiktighet måste iakttas - dock en mycket fin strand.