Armbands-svindlare plågar turister i Playa del Inglés

Armbands-bedrägeri är ett känt trick i områden där det vistas mycket turister. För närvarande blir turister i Playa del Inglés utsatta för sådana bedrägerier, skriver tidningen La Provincia.

Där många turister färdas till fots riskerar du att bli utsatt för armbandssvindare. Vissa områden i Playa del Inglés har blivit utsatta för detta i flera år. Foto: Hugo Ryvik

Bedrägeriet går ut på att kvinnor som verkar vara gatuförsäljare trär ett billigt armband på handleden på ouppmärksamma, förbi passerande turister som en "gåva", och sedan kräva fem euro i betalning.

Verkar hotfulla

Om turisten vägrar att betala blir de högljudda och hotfulla och vrålar förolämpningar mot turisten. I de fall där turisten betalar med till exempel en 20 euro not, ger bedragarna inte någon växel  tillbaka eller ger tillbaka för lite.

Om turisten inte ger upp och istället kräver att få tillbaka all växeln är att en hel grupp av sådana bedragare samlas runt turisten, ropar förolämpningar och uppför sig hotfullt så att turisten bir rädd och lämnar platsen.

För närvarande finns det en grupp av tio afrikanska kvinnor som påstås genomför denna typ av bedrägeri i Playa del Inglés, enligt gatuförsäljare som La Provincia intervjuat.

Gatuförsäljarna klagar

Dessa gatiförsäljare hävdar att de förlorar pengar eftersom turisterna är rädda bort eller tror att de också fuskar. De hävdar också att polisen nästan aldrig ingriper när de blir medvetna om problemet.

Polisen å sin sida säger att att de aldrig får in några  rapporter om sådant bedrägeri. Turisterna låter bli att anmäla  eftersom de inte vill förstöra delar av semestern genom att spendera tid på polisstationen för så små belopp.

Många skandinaviska turister har blivit utsatta för sådana bedrägerier, enligt vad Canariajournalen erfar.

Flera typer av gatubedrägerier

Andra sorter av gatubedrägerier inkluderar varmt leende och fingerfärdiga  "blomsterdamer", som sticker en blomma i handen på förbipasserande i syfte  att lur till sig pengar, och tre koppar-och-boll bedrägerier, där du får satsa pengar på vilken kopp en boll är under - där du alltid förlorar eftersom du blir lurad, och skraplotter där det alltid är vinst och syftet är att lura in dig på utmattande jobbiga säljmöten under förevändning att du behöver in på en lokal för att ta emot  in dina vinster - oftast är det tcondo lägenheter eller time share  klubbmedlemskap de försöker pracka på dig.

Canariajournalens läsare har också berättat om en sällsynt variant där gatuförsäljare hävdar att du har förstört eller nedsmutsat skjortor eller t-shirts som de har fått dig att prova, och därför måste köpa objektet - ofta till ett orimligt pris.

Försäljning av piratkopierade varor på marknader (och i vissa butiker) är också ett vanligt fenomen.

Tags