Tre personer gripna för butiksbedrägeri mot en dansk turist i Puerto Rico

Guardia Civil har arresterat tre personer som misstänks för att ha svindlat en 85-årig dansk kvinna som köpte en surfplatta som skulle kosta 15 euro i en butik i Puerto Rico, på sydvästra  Gran Canaria, och fick kreditkortet belastat med 3090 euro.

I Puerto Rico ligger det elektronikaffärer som har fått många svindlerianklagelser mot sig, inklusive en som ligger i köpcentret i byggnaden vid stranden på den här bilden. Foto: Hugo Ryvik

De gripna arbetar i en elektronikbutik och är 32, 37 och 43 år, med utländskt ursprung, enligt ett pressmeddelande från Guardia Civil.

Det påstådda bedrägeriet ska ha ägt rum i november, och arresteringarna ägde rum den 17 januari och 2 februari.

Utredningen började den 19 december efter att kvinnan återvänt till Spanien och rapporterat bedrägeriet till Guardia Civil.

Kvinnans kreditkort lär ha debiterats flera gånger.

 Liksom tidigare bedrägerier som nämnts på Kanarieöarna, omskrivna i Canariajournalen senast onsdagen den 7 februari, så tog säljarna reda på vilket datum hon skulle återvända till sitt hemland och bad henne återvända till en annan butik i Puerto Rico dagen före returresa den 17 november, för att hämta surfplattan efter att den fått programvara installerad.

Denna installation skulle kosta fem euro. I stället debiterades kreditkortet två gånger med 3090 euro.

Som i tidigare fall, efter Guardia Civil, blev hon distraherad av två andra affärsinnehavare när betalningen gjordes.

De arresterade personerna ska framställas för domstolen i San Bartolomé de Tirajana.

Polisen påpekade i pressmeddelandet att bedrägeriet följde ett välbekant mönster:

  • En produkt erbjuds till ett mycket lågt pris
  • Kunden informeras att mjukvaran måste uppdateras före leverans
  • Kunden måste hämta produkten dagen innan han eller hon reser hem. På det sättet upptäcker de inte bedrägeriet innan de är i sitt hemland, och blir svårare för dem att anmäla förhållandet i Spanien.

Tags