Kritiskt läge efter coronautbrott

Coronautbrott har rapporterats på tre avdelningar på ett offentligt sjukhus söder om Las Palmas. - Situationen är ohållbar och vi känner oss otrygga, säger hälsoarbetare.

Oron är stor bland hälsopersonal på Gran Canaria efter coronautbrott på sjukhus Foto: Canariajournalen

De tre utbrotten har hittills lett till minst 41 registrerade infektionsfall bland patienter och personal. Fyra patienter har dött, enligt information från hälsovårdsmyndigheterna.

Stor oro

Hälsoarbetare som är anslutna till tre organisationer för anställda i hälso- och sjukvården, uttrycker i ett uttalande stor oro över situationen på sjukhuset och tror att infektionsutbrott medför en vital risk för alla.

"Nu, mer än någonsin, används alla vårdpersonal för att klara bristen på personal", skrev hälsoarbetarna i uttalandet.

Extra arbetsbelastning

”Alla anställda på sjukhuskomplexet Hospital Universitario Insular Materno-Infantil de Gran Canaria har tvingats anpassa sig till nya säkerhetsåtgärder och sättet att ta hand om patienter med Covid-19,” skriver nyhetsbyrån Efe.

”Hänvisning från specialiserade yrkespersoner till specifika områden inom Covid-19-vård kan inte göras utan adekvat utbildning och kan leda till försummelse av andra tjänster,” påpekas det i  uttalandet.

Överväldigad

Vidare påpekas att den primära hälsovården har överväldigats av den nya infektionsvågen.

Mer än 150 covid-19 patienter är nu på sjukhus i Las Palmas.

I uttalandet till anhöriga till patienter som har dött av covid-19, efter att ha tagits in för andra sjukdomar, ger vårdpersonalen sina kondoleanser.

Känner sig hjälplösa

Både vårdpersonal, patienter och deras anhöriga känner sig hjälplösa, eftersom situationen är osäker och information inte ges, betonas det.

De har bett sjukhusledningen att införa mått- och hälsoskyddsåtgärder för personalen, såsom coronatestning av alla, allmän användning av FFP2-masker på alla våningar och avdelningar där patienter undersöks och behandlas och tillräcklig utrustning för infektionskontroll.

Det betonas också att god samordning mellan de ansvariga för sjukhuset och avdelningarna för förebyggande av yrkesrisk och förebyggande medicin är avgörande för beslutsfattandet.

Dessutom krävs en grundlig förändring av hälsosystemets ledning.

Kanarieöarnas hälsovårdsministerium har tidigare påpekat att över 3000 nya hälsoarbetare har tagits in till Kanarieöarna i år.

Översättning Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no