Omfattande bedrägerier kan stoppa All Inclusive erbjudanden på hotell

Flera hotell på Kanarieöarna påverkas av falska påståenden där gäster hävdar att de har fått matförgiftning och kräver ekonomisk ersättning. Detta kan leda till att All Inclusive erbjudanden försvinner eller blir betydligt dyrare.

"Rullande Advokatkontor" som det i den här bilen, misstänks för att uppmuntra sina klienter att lämna falska vittnesmål om matförgiftning på Tenerife. Foto: ASHotel

Det finns två möjliga framtida konsekvenser av detta bedrägerisystem, som har ökat markant under de senaste månaderna, enligt tidningen Preferente.
 

Advokaterna värvar sina kunder bland turister på flygplatsen, och genom att köra runt hotellen med en van målad misstänkt lik en ambulans. På så vis erbjuds turister att avlägga vittnesmål om matförgiftning mot en avgift.

 Kräver upp till 14.000 euro i skadestånd 

En turist som betalar 1200 euro för en All-Inclusive semester kan enligt uppgift uppnå en kompensation på 2000-3000 euro för en påstådd matförgiftning. Dessutom måste hotellet, om det förlorar, punga ut rättegångskostnader, som kan bli upp till 5.000 euro.

Upp till 14,000 Euro har blivit krävt av ett enskilt kanariskt hotell  för påstådd matförgiftning. Antalet krav har ökat med 700 procent under 2016, enligt hotellföreningarna på Kanarieöarna.

Flera researrangörer har indikerat att hotellen på Kanarieöarna som påverkas mest av bedrägerierna nu föredrar att erbjuda halvpension i stället för helpension, som är mest sårbar för denna typ av bedrägeri, skriver Preferente.

 
Problemet berör alltså inte bara hotell, men även gäster som inte längre kan få allt inkluderat eller måste betala betydligt mer för den typen av semester.

Britterna svindlar mest

Bedrägerierna är vanligast bland brittiska turister. Det kommer även en reformer i brittisk lag som tilllåter brittiska turister att stämma enbart baserat på att skicka in kvitton för inköp av läkemedel för diarré för att de ska kunna kräva ersättning.

Brittiska försäkringsbolag har pekat ut de två möjliga konsekvenser av bedrägeri som nämns här.

Den brittiska turistnäringen hoppas enligt uppgift att hotellen kommer att fatta ett sådant beslut förr eller senare.

Peter Fankhauser, vd för Thomas Cook, har påpekat att det är ett mycket oroande fenomen som kommer att svida hårt för de flesta resenärer, skriver Preferente. Thomas Cook förutspår också att många hotell kommer att ta bort All Inclusive erbjudanden eller göra dem betydligt dyrare för att kompensera för svindlerierna.

Tags