Nytt bakslag för Kanarieöarnas turism

Bara dagar efter att vintersäsongen verkade kunna räddas för turismen på Kanarieöarna är bromsarna på igen.

Vinterns turistsäsongpå Kanarieöarna verkar gå förlorad. Foto: Canariajournalen

När Storbritannien och Tyskland, de två största turistmarknaderna för Kanarieöarna, tog bort restriktionerna för Kanarieöarna för mindre än två veckor sedan, tog verksamheten fart för  flygbolagen och paketföretagen och många hotell som stängts sedan mars öppnades igen. Nu är bromsarna på igen.

Inställda paketresor

Den eskalerande spridningen av smitta har lett till ännu strängare restriktioner, mobilitetsbegränsningar och utegångsförbud på flera platser i Europa. Därmed har bland annat Tui UK och Jet2 redan avbrutit alla sina nyligen planerade paketresor till Kanarieöarna under resten av november. Easyjet har avbrutit flyg från Glasgow till Kanarieöarna.

Jet2 ensam hade lovat att sätta upp 111 flygningar varje vecka till Kanarieöarna.

Hotell stänger igen

Tidningen Preferente skriver att hotell som har öppnats för några dagar sedan redan stänger igen. Bland annat hotell som tillhör en stor hotellkedja på Lanzarote.

Vissa hotellkedjor, som Cordial, RIU och Lopesan, har dock fortfarande öppet.

De nyetablerade testrutinerna för turister på Kanarieöarna, där ett negativt covid-test måste dokumenteras vid ankomsten från den 14 november, verkar således vara till liten nytta tills vidare.

”Inga säkra flygkorridorer”

- De så kallade säkra flygkorridorerna som man arbetar med för att etablera Kanarieöarna från länder i Europa finns inte, hävdar José María Mañaricúa, president för FEHT, en entreprenörsförening för hotell och turism i provinsen Las Palmas.

- Talet om luftkorridorerna är meningslösa metaforer som inte finns, säger han till nyhetsbyrån Efe.

Han understryker att inga avtal har ingåtts om säkra flygkorridorer mellan länder.

Förlorad vintersäsong

Mañaricúa tror att den osäkerhet som skapats av hälsokrisen på de viktigaste turistmarknaderna för Kanarieöarna innebär att det inte kommer att vara något tal om en vintersäsong på Kanarieöarna i år.

Han skyller delvis den spanska centralregeringen, som han anser inte har följt upp de stora ansträngningar som den kanariska regeringen gjort, i och med att centralregeringen inte har ingått några bilaterala avtal med några länder om säkra korridorer.

Översättning: Thomas Nilsson