Undersöker förekomsten av könsstympning på Kanarieöarna

Kanarieöarnas jämställhetsinstitut ICI kommer att undersöka förekomsten av kvinnlig könsstympning på ögruppen. Baserat på studien kan beslut om åtgärder komma vidtas för att motverka könsstympning.

Foto: Pixabay

Syftet med studien är att diagnostisera denna kulturella praxis, som kan leda till allvarliga hälsoproblem och kränka kvinnors rättigheter, skriver tidningen Diario de Avisos.

Ett extra lån på två miljoner euro från Kanarieöarnas regering kommer att användas för att utveckla åtgärder mot könsbaserat våld, vilket också innefattar könsstympning.

Studien ska kartlägga antalet fall av könsstympning, i de områden där risken är störst och där det finns behov av informationsspridning och medvetenhet om problemet. Utredningen ska vara klar i juni. Då kommer åtgärderna att träda i kraft.

Utövandet av kvinnlig könsstympning praktiseras i 30 länder i Afrika, Mellanöstern och Asien. Det finns över 10.000 afrikanska kvinnor på Kanarieöarna. Organisationen Wassu uppskattar att det finns 1000 kvinnor i riskgruppen.

Av den afrikanska befolkningen i Spanien är könsstympning främst relevant för dem som kommer från Senegal, Nigeria, Mali och Gambia.

I provinsen Las Palmas har det avlagts dom i fem fall relaterade till könsstympning. Den första domen i Spanien avlades  2011 i Teruel.

Tags