Utflykt till La Palma med Skandinaviska Klubben
Reserapport från Skandinaviska Klubbens 3-dagars utflykt till La Palma: Först besökte vi utsiktsplatsen El Mirador de La Concepción nära kusten och därifrån kunde vi se hela Santa Cruz de La Palma, hamnen etc.
Text: Karin Bertilsson Foto: Leif Kempe
Vi åt frukost på Cafeterian Tiki Taka i Breña Alta. Därifrån gick vi till Tobaksmuseet, El Museo del Puro Palmero som öppnade lokalerna speciellt för oss.
Besök gjordes i kyrkan i byn Las Nieves för att se La Palmas skyddsmadonna La Virgen de las Nieves. Vackert tak i kyrkan och fin stenbeläggning på det lilla torget utanför.
Utsiktsplatsen Mirador de San Bartolo, där en ung man som var förälskad skulle hoppa för att imponera på sin käresta. Fin utsikt över havet.
Besök i Lagerskogen (bosque de laurisiva) Los Tiles, där vi kunde se t.ex. Stinklager, azorisk lager, trädljung, lagervolvo, smultronträd, ormbunkar, mossor och lavar. Lunch på restaurang i skogen med mycket fågelsång.
Bananer och vin viktiga näringar
Viktiga odlingsnäringar är bananer och vindruvor till vintillverkning. Tobak och siden är små industrier men har sin betydelse.
Man exporterar mycket bla bananer, apelsiner, citroner och odlad fisk men man importerar ännu mer.
Besök vid kusten i den lilla fina byn San Andrés y Sauces med bananodlingar ända nere vid strand-promenaden. Promenad i huvudstaden Santa Cruz de la Palma med början vid modell av skeppet Santa Maria.
Där såg vi hus med färgglada fasader och fina träbalkonger smyckade med blomkrukor.
"Det var en gång en ö som förälskade sig i molnen och skickade ut en armé av träd för att dra till sig molnen", säger sägnen om La Palma.
Benahore
Molnen ville bli kvar hos ön och förvandlade sig till vatten … Urinnevånarna kallade sin ö för Benahoare som man tror betydde ungefär "Mitt land".
Spanjorerna som erövrade ön kallade den för San Miguel de La Palma efter erövringen, och en bit in på 1500-talet. Det var ett löfte som erövrarna hade gett till helgonet San Miguel när de bad för framgång i kampen.
2 klimatsoner
La Palma är 708,32 kvadratkilometer stor vilket utgör 9,45 % av Kanarieöarnas yta. Ön är delad i 2 klimatzoner:
Gränsen är berget Cumbre Vieja. Cumbre Vieja-massivet är mellan 1600-2400 meter högt. Berget är uppbyggt av en hårdare och en mjukare bergart. I bergets inre finns vattensamlingar.
Vulkanisk ö som riskerar att kollapsa
Regnvatten rinner i berget och samlas i den mjuka bergarten och bildar vad som kallas vattenväggar.
Om ett vulkanutbrott sker så kommer det vattnet att hettas upp i vattenväggarna och då kommer inte berget att kunna hålla kvar den ena sidan och kan då kollapsa och falla ned i havet.
Ön är sedan 2002 så kallat Biossfärs-område. Det är en utnämning som UNESCO gör för platser med en mycket speciell naturtyp och där befolkningen försöker bevara naturen.
På hela ön finns det fint dekorerade busshållplatser, varje kommun har sin stil. Det är städat och fint runt husen, i trädgårdarna och på gatorna. Inga omålade fasader ser man här!
Tobak en historiskt viktig jordbruksindustri
Tobaksodling förekom länge på flera av öarna sedan man fick tillstånd av regeringen på fastlandet. Speciellt efter 1852 ökade odlingen av tobaken mycket här på öarna.
År 1885 var tobaken den näst viktigaste exportartikeln ekonomiskt sätt. Numera är det bara här på La Palma som tobaksodlingen lever kvar.
Man hämtade tobaksfrön från Kuba och det fanns många kanarier som hade lärt sig allt om tobaksodling under åren på Kuba. Man deltog i internationella mässor och utställningar. Berlin, Paris och Philadelfia.
Tobaken härifrån La Palma fick bästa betyg. En riktig industri för cigarettillverkning startade och man köpte in moderna maskiner för tillverkning. Här tillverkar man fortfarande kvalitets-cigarrer för försäljning här på ön och viss export.
Numera är endast ca 5 % av tobaken odlad här på ön och 95% importerad. Tidigare var förhållandet tvärtom.
Man odlar ca 1.000 kg/år numera, tidigare upp till 300.000 kg/år. På hela ön finns det ca 20 firmor som tillverkar cigarrer.
Vi besökte öven El Museo del Puro Palmero i Breña Alta där man kan lära sig det mesta om tobakens historia, odling och tillverkning av cigarrer.
Snö-Madonna
I kyrk-byn La Nieves finns La Virgen de las Nieves – Snömadonnan. 1676 var ett år med svår torka och befolkningen beslöt att ta ut sin favoritmadonna i procession för att be om regn.
Eftersom regnet kom så bestämde biskopen Garcia Gimenez att man skulle upprepa detta vart femte år. Och det har man gjort. Madonnan
Vår fru av snön blir nedburen från sin kyrka i Las Nieves till Santa Cruz i juli månad.
Dvärgdans
Ett populärt inslag är dvärgarnas dans. Dansen har sett ut ungefär likadan sedan 1700-talet. Redan på mitten av 1500-talet uppförde man teater och dans i samband med Corpus Cristi.
Dräkterna är skickligt gjorda och trots att man väl vet att det finns en vuxen vältränad person därinnanför så ser man en dvärg med en stor Napoleonhatt som rör sig på ett lustigt sätt.
De tar små, små steg och gungar kroppen i takt med musiken.
Vältränade måste de vara för det är mycket krävande att dansa på det här viset och många av de som deltager är unga poliser, brandmän eller idrottsmän.
UNESCO världsarv
Lagerskogen – Laurisilva, Los Tilos blev redan 1983 en del av UNESCOS världsarv, och senare blev hela ön biosfärsreservat. Här på La Palma finns det vattendrag där det ständigt rinner vatten.
Det är nere i grytan, La Caldera men också i skogsområdena La Cuba de Galgas och Los Tiles finns det små vattendrag där vattnet rinner fritt under stora delar av året.
La Palma får mycket regn men det är inte bara regnet som faller som gynnar marken utan också passadvindarna för med sig mycket dimma och fukt ( horisontalt regn) som växterna tar åt sig.
Bananodling
Bananer upptar 41% av den odlade ytan. 2014 gav det nästan 2000 jobb på heltid. Odlingen är mycket hantverksmässig. Många odlare har bildat kooperativ.
La Palma odlas 33 % av alla kanariska bananer. Ön är uppdelad i 14 kommuner.
Huvudstaden Santa Cruz de La Palma
Hamnen här i Santa Cruz var under perioder en av de viktigaste i hela Europa. Efter Amberes och Sevilla var hamnen här i Santa Cruz den som fick privilegiet att idka kommers med de spanska kolonierna i Amerika.
Detta gav La Palma en mycket viktig ställning och god ekonomi.
Många utländska affärsmän
En av huvudgatorna O`Daly har fått sitt namn efter en irländsk affärsman. År 1657 miste hamnen något av sin prestige för nya bestämmelser tvingade alla fartyg att gå till hamnen på Teneriffa.
Redan 1893 fick stadens gator elektriskt ljus och var en av de första städerna här på öarna. Man hade ett litet vattenfall 3 km härifrån som producerade elektricitet. Det drevs med en turbin med 50 hästkrafter ångkraft.
Numera har staden Los Llanos de Aridane fler innevånare och mycket fler butiker än huvudstaden Santa Cruz.
Totalt finns det 87.000 innevånare på hela ön - ungefär samma befolkningsmängd som Teldes kommun på Gran Canaria.
Av dessa bor ca 17000 i huvudstaden Santa Cruz och omkring 21000 i Los Llanos de Aridane.