Här är långtidsprognosen för jul- och nyårsvädret!

Under julveckan är det troligt att nederbörden kommer att vara omkring den normala för årstiden på Kanarieöarna. Temperaturerna kan vara något lägre än normalt, enligt tre-veckors-prognosen från det statliga väderrinstitutet AEMET, som kom under fredagen.

Nederbörd och temperaturavvikelser från normen för perioden 19:e - 25:e December på Kanarieöarna. Illustration: AEMET.

De norra delarna av Kanarieöarna kan få några regnskurar, men prognosen är något osäker från den 22:a december, enligt AEMET.

Ingen storm i sikte

Men det verkar inte som att Kanarieöarna kommer att drabbas av några stormar vid jul och vädret verkar bli hyfsat.  För Gran Canarias del betyder "normalväder" i  December att det blir i genomsnitt cirka 31 millimeter regn, 4,5 dagar med nederbörd, en halv dag av storm, 19,2 grader i medeltemperatur och 22,2 som genomsnitt vid middagstid, samt 179 soltimmar. Dessutom - som vanligt - varmare och torrare vid kusten i söder och kallare och fuktigare i norr och i bergen.

Normala värden mäts på Gando flygplats i öster, 32 meter över havet.

Mycket värre på fastlandet

För stora delar av det spanska fastlandet och Balearerna (Mallorca, Menorcca och Ibiza), verkar det kunna bli betydligt sämre väder under helgerna än på Kanarieöarna. Det är på vissa ställen varmare än normalt på flera orter på fastlandet, dock betydligt kallare än Kanarieöarna.

Temperaturfall, vind och regn

Prognosen för de närmaste tio dagarna på Kanarieöarna visar att det blir en temperatursänkning och omväxlande molninghet med lite sol och några regnskurar. Dessutom en kall nordanvind som är särskilt stark på lördag.

För perioden från 19.-25. December är mindre troligt med regnskurar på Kanarieöarna, och temperaturen blir sjunkande, dvs något lägre än normalt för referensperioden 1981-2010.

Från 26:e december till 1:a januari är det återigen en risk för skurar, men temperaturen kommer att vara runt normalt.

Risken för skurar fortsätter under perioden 2-8 januari och AEMET rapporterar att temperaturen kommer att åter falla ned till strax under det normala.

Förtvivla icke! Grannen har säkert bättre väder!

Var medveten om att Kanarieöarna har stora lokala variationer i vädret. Gran Canaria har fyra klimatzoner och är normalt torrast och varmast i sydväst.  Regnigaste och kallaste områdena är  i norr och i bergsområdena. Det kan vara uselt väder med starka vindar och / eller våldsamma regn på en plats, medan endast några kilometer bort kan det vara strålande solsken och nästan ingen vind alls, som oftast är fallet på sydvästra delen av ön.

Tags