Kyligare julväder väntas på Kanarieöarna

Glöm inte varma kläder om du reser till Kanarieöarna vid jul. För julafton rapporterar statens väderinstitut Aemet temperaturer ner till ungefär elva grader på natten även i de varmaste områdena på Kanarieöarna.

Det blir knappast någon snö på Gran Canaria på jul, som det var i Ayacata (foto) i februari 2016, men det kan bli lite småkyligt på många ställen, särskilt på kvällarna. Foto: Tejeda kommun

2017 blev ett av de tre varmaste åren och det andra torraste året sedan 1965, enligt den senaste informationen från Aemet, det statliga spanska väderinstitutet.

Flera månader i år har medeltemperaturen varit 1-2 grader över det normala, speciellt i september, oktober och november.

Bland de tre varmaste åren

Om denna temperaturutveckling fortsatte i december, skulle det ha varit ett rekordår, men den första hälften av december har varit nästan normal och den sista halvan verkar vara lite kallare än normalt för referensperioden 1981-2010.

Från idag till 25 december visar väderrapporterna att temperaturen i stor utsträckning ligger under eller på normal för både natt och dag.

Speciellt Tenerife, Lanzarote och Fuerteventura har det lite kallare än i december.

Elva grader i Mogán

I Mogán sydväst på Gran Canaria, det område som är känt för att ha det varmaste och mest stabila klimatet i hela Spanien, rapporteras det 11-12 grader som den lägsta nattemperaturen och 20 grader på dagen från 22 till 27 december.

Det kan dock fortfarande vara varmt och skönt i solskenet, men det har rapporterats om vind från syd och sydöst, en kall vind från Västafrika, och då kommer vinden troligtvis också att märkas här där det vanligtvis är lite vind.

Ner mot kusten kan förväntas upp till några grader högre temperaturer.

Tre grader i Tejeda

I Vega de San Mateo, som ligger högt upp i bergen i norra Gran Canaria och som är ett av de kallaste områdena på ön på vintern, rapporteras det 4-5 grader på natten och 13-14 på dagen.

I Tejeda, en annan bergskommun på Gran Canaria, rapporteras dent ned till tre grader på natten. För huvudstaden Las Palmas i norr rapporteras det 14-16 på natten och 19-21 om dagen.

Verkar bli en varm vinter

Den 26 och 27 december är det utsikter för en nederbördsfront över alla Kanarieöarna. Det betyder att det är stor sannolikhet för snö på Spaniens högsta berg Teide på Tenerife.

Säsongsprognosen från Aemet indikerar också att vintern blir varmare än normalt i hela Spanien och med nederbörd ungefär som vanligt.

Tags