Nästan 40 grader varmt på Gran Canaria igår

I går, tisdag, uppmättes 39,6 grader i bergsområdet Las Tirajanas, i söder på Gran Canaria, av det nationella spanska väderinstitutet Aemet.

Det var mycket varmt på Gran Canaria igår. Foto: Hugo Ryvik

Flera ställen på ön fick långt över 35 grader.

I Tasarte på västra sidan var det 38,4 grader, Lomo Pedro Alonso i söder hade högst 37,5 och Agüimes i sydöstra 37,3 grader.

Mindre varmt nära havet

Lite mindre glödhett var i de mest turistiska områdena på sydkusten. 32,3 grader mättes vid en mätpunkt på Insular Turismo Street i Maspalomas och 27 vid en annan mätpunkt i Maspalomas.

I Puerto Rico i sydväst var det upp till 27,7 grader. I Las Palmas i norr var det 30 grader i distriktet Tafira och 25,5 i Plaza de La Feria.

Detta är inte ovanligt under en calima, det vill säga när sanddamm svävar över Kanarieöarna med heta luftströmmar från Sahara så att det blir varmare på höglandet än i låglandet.

Det var varmt på andra kanariska öar också, och mycket varmt i El Pinar på El Hierro. Där var det 36,4 grader.

Nästan som vanligt resten av juli

Från och med idag faller temperaturerna, och resten av juli blir i allmänhet lite kallare än normalt, enligt långtidsprognosen från Aemet.

Den normala för juli på Gran Canaria är 26,9 grader som den högsta dagtemperaturen, 20,8 grader som minsta temperaturen på natten och 23,8 som dagmedelvärde, mätt nära kusten lite över havet på flygplatsen.

Tags