Varnar för mest nederbörd på södra Gran Canaria, Tenerife och La Palma

Statliga spanska väderinstitutet AEMET varslar att den högsta sannolikheten för betydande nederbörd till helgen blir på södra Gran Canaria, Teneriffa och La Palma och en stor del av La Gomera, med start i morgon. Vanligtvis är det norra sidan som får mest, men nu kommer det att blåsa från söder.

Färgdiagrammet visar sannolikheten för nederbörd på minst 10 millimeter på Kanarieöarna fredag ​​den 23 februari. Där det är från orange till rött, är sannolikheten 80-100 procent.. Ill: Aemet / Canariajournalen

Väderkartorna tyder på att längst söderut på kusten av Gran Canaria och Teneriffa och i den södra delen av La Palma, liksom de flesta av La Gomera,  blir 90 procents sannolikhet att det kommer minst 10 millimeter regn på fredag, och 100 procent troligt att det kommer minst 2 millimeter.

På fredag ​​är det gul obs-varsel från AEMET för uminst 60 millimeter under tolv timmar i söder, väst, öst och i bergsområdena på Gran Canaria, söder, väster och öster på Teneriffa, väst, öst och i bergsområdena p La Palma, och på högfjället av La Gomera och El Hierro.

Fuerteventura och Lanzarote verkar komma undan med mindre nederbörd denna gång.

Sannolikheten för starka vindbyar är störst i bergen och väster på Gran Canaria på fredag: AEMET rapporterar 90 procents sannolikhet för åtminstone styv kuling i vindbyarna här.

AEMET uppskattar också att det finns en 50 procents sannolikhet för en sänkning av temperaturen på mellan 2 och 6 grader i sydväst på Gran Canaria, det vill säga, längs kusten i Mogán.

På torsdagen ligger en gul varning för höga vågor på Teneriffa, La Palma och El Hierro.

Tags