Snart stiger temperaturen till 40 grader igen på Kanarieöarna

Den senaste värmeböljan på Kanarieöarna ebbade ut på måndagen efter att temperaturen kom upp till 40,9 grader som mest, men redan nu på söndag kommer en ny värmebölja, enligt varslet från statliga väderinstitutet AEMET.

Nu blir det stekhett på Gran Canaria igen, och det är förmodligen bäst att stanna i skuggan eller svalka sig i havet, som sällan blir varmare än 23 grader. Här från Anfi-stranden. Foto: Hugo Ryvik

Det är varslat 34 grader på många platser på Gran Canaria på söndag och upp till 40 på måndag och tisdag, med nattemperaturer upp till 29 grader.

40 grader i söder

I Gran Canarias största turist kommun, San Bartolomé de Tirajana i söder, rapporterades det 40 grader för måndagen den 7:e och tisdagen den 8 augusti.

Mogáns kommun i sydväst på ön är inställd på temperaturer på 36 grader på onsdag nästa vecka och i Agüimes i sydost 37 grader på tisdag. Lokalt kan det bli ännu högre temperaturer.

Las Palmas i norr kommer undan med 32 grader på måndag och tisdag, och på den västra sidan av ön, är det också varslat om liknande temperaturer.

Riskvarning

Sådant väder  medför riskvarsel från AEMET för farligt höga temperaturer - gränstemperaturen är vid 34 grader för gul varning och 38 grader orange varning.

En sådan risk varning läggs  bara tre dagar framåt, och de närmaste tre dagarna är det grönt på Kanarieöarna på väderfronten, dvs ingen risk varning.

Mycket varmare än normalt

Dessa är onormalt höga temperaturer för Kanarieöarna, men under senare somrar har det varit en tendens till flera mycket heta perioder.

På Gran Canarias flygplats 32 meter över havet österpå ön, är den normala temperaturen i augusti, den varmaste månaden på året, högst 27,5 grader under dagtid i genomsnitt för referensperioden 1980-2010. För måndag den 7 augusti varslas om 37 grader.

Dagens genomsnitt för flygplatsen är 23,8 grader, och den genomsnittliga lägsta temperaturen över dagen är 20,8 grader.

Tags