Tre grader varmare än normalt på Kanarieöarna i oktober

Medeltemperaturen var två-tre grader över de normala för månaden på Kanarieöarna i oktober, och bara en fjärdedel av den normala nederbördsmängden kom.

Det har varit riktigt fina strandlivstemperaturer på Kanarieöarna i oktober. Foto: Pixabay

Ett par långa perioder med calima, heta och torra luftströmmar med mycket sand som blåser in över Kanarieöarna från Sahara har bidragit till ögruppens höga genomsnittliga temperatur.

Oktober 2017 var den näst varmaste och torraste i detta århundrade, visar preliminära analyser från Statens Meteorologiska Institut Aemet.

Medeltemperaturen var i genomsnitt 18,5 grader i Spanien, 2,6 grader över normen för referensperioden 1981-2010. Endast oktober 2014 har varit varmare.

Det kom också endast 26 millimeter regnfall i genomsnitt för hela landet i oktober, bara en tredjedel av det normala.
Vilket är inte långt efter den torraste oktober månaden hittills, som var oktober 1954. Då kom det 21,4 millimeter nederbörd i Spanien. Det har också varit fem andra torrare månader i landet.

På Kanarieöarna har det varit lägre temperaturer de senaste dagarna efter det exceptionellt varma oktober var över. Nu verkar det dock bli en viss ökning av temperaturen igen, särskilt mot slutet av veckan, enligt Aemets väderprognos.

Det finns också utsikter att det kan bli viss calima igen från måndag, men den verkar inte bli kraftig, enligt calima-modellen Skyron.

Tags