Varnar för snö i de kanariska bergen till och med fredag

Väderinstitutet Aemet rapporterar om lokalt kraftig nederbörd de kommande dagarna, fortsatt låga temperaturer och snö på höjder över 1600 meter.

Pozo de Nieves på Gran Canaria igår. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Det kommer att bli mer snö på Teneriffa, La Palma och Gran Canaria, dvs öarna med de högsta bergen.

Bergsvägarna fortsätter att vara stängda, och Guardia Civil varnar för böter på 200 euro för personer som passerar vägspärrarna.

På tisdag var det många som gick till fots upp till Gran Canarias högfjällsområden. Som ett resultat av detta måste mer än 40 personer evakueras av räddningsmanskap efter att de blev överrumplade av snöoväder på eftermiddagen.

Snö mitt på dagen

Igår kunde man för första gången på många år se snön falla i dagsljus på Gran Canaria.

Det är vanligt att det snöar på öns högsta toppar, men oftast bara på natten när det är kallast. Istäckta vägar kunde upplevas så lågt ner som i Pinos de Gáldar, vilket inte är vanligt.

Mindre än 6,3 grader i Izaña på Teneriffa var den lägsta temperaturen som mättes igår av Aemet på Kanarieöarna.

På Teneriffa och La Palma fanns det så mycket snö på bergsvägarna att plogbilarna var tvungna att sättas in på tisdagen.

Mest nederbörd i Cruz de Tejeda

Cruz de Tejeda, som ligger högt beläget på Gran Canaria, fick 20,4 millimeter regn igår, och mycket av det föll som snö. Puerto Rico i sydväst fick bara 1,8 millimeter regn.

500 soldater och ett stort antal poliser var utkommenderade till bergsområdena på Gran Canaria för att styra trafik och hjälpa människor igår.

Tags