Tre gånger mer regn än vanligt på Gran Canaria i april

I april kom det tre gånger så mycket regn som normalt och var kallare än normalt jämfört med referensåren 1981-2010 på Gran Canaria, enligt en månadsrapport från statliga väderinstitutet Aemet.

Regnskyer på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Det har varit kallare på 79 procent av Kanarieöarna i april. 21 procent av området var väldigt kallt.

Den kallaste natten under månaden inträffade den 1 april vid nästan en tredjedel av observationsstationerna i övärlden. Antalet frostnätter i Izaña högt uppe på Teideberget på Teneriffa var tio i april.

Havstemperaturen var i genomsnitt 19,3 grader, ungefär genomsnittet för de senaste 18 åren.

Lanzarote, stora delar av Fuerteventura, halva Gran Canaria och norra sidan av Teneriffa, var särskilt fuktiga i april jämfört med vad som är normalt. I områdena Gran Canaria och Teneriffa räknades det som tre gånger så mycket som vanligt.

Teneriffas norra flygplats var dock den enda mätstationen där det var mindre solsken än normalt för april: 139 timmar är 30 procent under normala. Alla andra mätte fler timmar än vanligt.

Den södra flygplatsen på Teneriffa hade 283 timmars solsken, 37 procent över normen och La Palmas flygplats 221 timmar.

Lanzarote flygplats fick mest sol. Solen lyste där i  286 timmar.

Det var två omgångar med starka vindar i april;  den 8: e och 9 april med vindar upp till full storm i Alto Igualero på La Gomera.

Andra omgången vind kom 19 och 20 april när vindarna nådde full storm i Izaña.

Gran Canaryas sydvästra kust hade särskilt lite mulet väder. Det var 30 procent molnigt.

Antigua och Tuineje i Fuerteventura var det molnigt 30 respektive 40 procent av tiden, medan norra kusten av Gran Canaria, Teneriffa och La Palma hade molnigt väder 70-80 procent.

Tags