Otrolig oktobertemperatur på Fuerteventura: 43,2 grader

I Pájara på Fuerteventura ble det i går, 13. oktober, målt utrolige 43,2 grader klokken 17.20, Spanias høyeste temperatur i går. 

Igår var det osannolikt hög temperatur på Kanarieöarna. Arkivfoto: Hugo Ryvik

I Pájara, Fuerteventura, i går den 13:e oktober, mättes otroliga 43,2 grader klockan 17.20. Det var Spaniens högsta temperatur igår.

Den högsta temperaturen som tidigare uppmätts vid Fuerteventura flygplats i oktober är 36,9 grader den 5 oktober 2015. I går mättes det 35,7 grader på samma plats.

På Gran Canarias flygplats är temperaturrekordet för oktober 36 grader, uppmätt den 18 oktober 1995. I går uppmättes 35,9 grader.

De nio högsta temperaturmätnignarna i Spanien på fredagen mättes på Kanarieöarna.

Temperaturvarning på fyra kanariska öar

Väderinstitutet Aemet har idag utfärdat gul varning för höga temperaturer på Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote och utvidgade tillkännagivandet även söderut, öster och väster på Tenerife.

Idag är den tredje dagen i rad på Kanarieöarna med höga temperaturer på grund av calima, ett tätt damm som för med sig varma luftströmmar från Sahara.

Generaldirektoratet för säkerhet och beredskap varnar också för höga temperaturer och har ökat beredskapen för Fuerteventura och Lanzarote.

Stekhett på många ställen

Ytterligare en plats på Kanarieöarna där de officiella mätningar av AEMET visade särskilt höga temperaturer igår var La Oliva på Fuerteventura och Teguise på Lanzarote, där det mättes 37,8 grader, och Tasarte och El Matorral på Gran Canaria med respektive 36,9 och 36 8 grader.

Även i Arucas norr på Gran Canaria mättes det så mycket som 36,8 grader, och vid Reina Sofía flygplats söder på Tenerife, 36,1 grader.

Arrecife kommun har ställt in samtliga utomhussporter, både i dag och i går på grund av värmen och calimaen. Tias hade samma förbud på fredag, och Pájara idag.

Aemet rapporterar att temperaturerna kommer att sjunka kraftigt idag, och falla ytterligare på morgonen och tillveckan. För söndag ligger gulvarsel bara på Fuerteventura och Lanzarote och från och med måndag ligger det inga varningar för höga temperaturer.

Tags