Oförglömlig bergstur till Artenara och Tejeda
En toppentur i dubbel bemärkelse upplevde dussintalet glada deltagare i Skandinaviska turistkyrkans i Playa del Inglés härligt oförglömliga bergstur.
Vädergudarna vakade som sig bör över resenärerna så till den grad att meteorologernas förutspådda kyla, regn och snö helt kom på skam.
Solen strålade och värmde skönt från en klarblå himmel när den lilla bussen började den branta stigningen från Mogan till San Nicolas de Tolentino.
Fantastiska vyer
Krokig är bara förnamnet på den obeskrivligt smala serpentinvägen som kantas av bråddjupa "diken".
Sträckan där inga vanliga bussar kan köra var passande nog närmast helt otrafikerad eftersom varje möte krävde backande och baxande med centimeterprecision.
- Trollstigen är ingenting jämfört med detta, underströk också den suveräne norske guiden Harald Klynderud.
Det bjöds på fantastiska vyer över det dramatiska landskapet som snart skiftade karaktär från karga bergssluttningar till frodig grönska med palmer, tallskog samt citrus-, banan- och tomatodlingar.
Bortglömd pärla
I den mycket imponerande kaktusparken med sina 1100 olika arter i San Nicolas blev det en lika välkommen som mysig fikapaus.
– Tyvärr har denna fantastiska park fallit i glömska allt mer och missas av många förbiåkande turister, konstaterade Harald Klynderud.
Här kunde deltagarna även gå husesyn i en grotta och se hur Gran Canarias urbefolkning, guancherna, bodde på sin tid.
Öns högst belägna stad Artenara på 1270 meters höjd ser med sina vitputsade hus på avstånd ut som om berget klätts i snö.
Genom det storslagna landskapet går turen till den vackra staden Tejeda med lunchstopp på restaurang La Perdiz, Rapphönan, som drivs av Antonio Sarmiento. Antonio i "Sällskapsresan"
Det är samme Antonio som för 30 år sedan blev filmkändis i "Sällskapsresan" där han som hotellportier med en spegel lyckas övertyga en kritisk hotellgäst om att rummet har havsutsikt.
Mätta och belåtna efter att trakterats med mycket god mat fortsätter Turistkyrkans resenärer till det närbelägna mandelbageriet där det botaniserades i ytterligare godsaker som mandelkaka och andra läckerheter. En hel del sötsaker tog plats i handbagaget på den fortsatta bussfärden.
Blomstrande mandelindustri
På Tejedas sluttningar klättrar mandelträden och bjuder i blomstertiden på en svårslaget tjusig tavla.
– Här växer mandelträden så otillgängligt att de undgår besprutning. Skörden av denna nöt är så fruktbar att den ger Tejeda ett så rikt näringsliv att staden prisats för den ekonomiskt högsta standarden i Spanien, berättar Harald Klynderud.
Efter en shoppingpaus i Fataga återkom nöjda resenärer till turistorternas strandliv.
Alla lika förundrade och begeistrade över landskapets närmast obegripligt stora kontraster som de fått uppleva på Gran Canarias begränsade yta.
Länker
Foto: Thomas Nilsson