Usla rörledningar gör att mer än hälften av kranvattnet läcker ut i Mogán-dalen

I Mogán-dalen sydväst på Gran Canaria, i öns torraste kommun, läcker 55 procent av kranvattnet ut på grund av att rörsystemet är helt ruttet.

Vatten är guld värt på södra Gran Canaria, men i Mogan slösas det något fruktansvärt. Foto: Hugo Ryvik

Förra året registrerade det 17 fall då rörledningarna på sträckan från Molino de Viento El Cercado och delar av Puerto de Mogan måste repareras, enligt tidningen La Provincia. Det är 30 procent av alla gånger det läckt  i Mogan-dalen.

Vattenbrist påverkar flera städer i dalen, inklusive Las Burrill, Las Casillas, Los Pasitos, Los Navarros, El Hornillo och La Humbridilla.

Har för lite vatten till att börja med

Det är högst betänkeligt  med så många läckor i ljuset av att vattenkapaciten är avgörande i denna turisttäta kommun där det knappast förekommer någon nederbörd alls under året.

Mogán har nu planer på att spendera 650.000 euro på att förbättra vattenförsörjningen.

5.300 meter rör som ligger under jord skall bytas ut, sektion för sektion,  under hela året i en terräng som är ibland de svåraste att komma åt. Arbetet kommer att upphandlas under de kommande månaderna.

Måste expandera avloppsrening också

Vattenbrist har lett till en ny avsaltningsanläggning togs i drift i Puerto de Mogan i höstas, men kapaciteten på den är inte är tillräckligt stor, och planer har redan presenterats på en utbyggnad.

Vattenbrist och en underdimensionerade anläggningar  för rening av avloppsvatten i Playa de Mogan har stått i vägen för planerade nybyggnationer av hotell i Puerto de Mogan, och har inneburit att vattenpriserna är höga.

Kommunen har avsatt 300.000 euro för att bygga ut reningsverket i Playa de Mogan och en miljon euro för att förbättra avloppsvattenrening i Barranquillo Andres.

Tidigare i år beslutade örådet att de kommer att ge 200.000 euro i stöd för att ta bort dålig lukt från en pumpstation för avloppsvatten  i Alcalde Paco González Street i Arguineguin.